Dünya Kaynak: DW 12.10.2026 14:21

7 senatör: "Trump'ın Rusya'dan dizel ithalatı yasa dışı"

Demokrat ve Cumhuriyetçi yedi senatör, Trump'ın Rusya'dan dizel ithal etme kararının 2022 tarihli yasaya aykırı olduğunu belirtti.
7 senatör: "Trump'ın Rusya'dan dizel ithalatı yasa dışı"

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı Rusya'dan dizel ithalatı planı, dünya genelinde sert tepki çekmeye devam ediyor. ABD Kongresi'nde de muhalefet giderek büyüyor. Karara itiraz edenler yalnızca Demokratlarla sınırlı kalmadı.

Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler ortak bir açıklamada bulunarak, planlanan ithalatı "yasa dışı" olarak nitelendirdi.

İki partiden yedi senatörün imzasını taşıyan mektupta, Kongre'nin 2022'de Rus enerji ürünlerinin ithalatını yasakladığı hatırlatıldı. Bu yasağın amacının, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşını finanse etmesini önlemek olduğu vurgulandı.

Mektupta şu ifadeler yer aldı: "Başkan Trump'ın Rus ithalatına izin verme kararı, bu yasayla doğrudan çelişiyor."

Senatörler, ABD'nin, Ukraynalı sivilleri öldürmeye devam eden Kremlin lideri Vladimir Putin'e "can simidi" uzatmaması gerektiğini belirtti. Mektupta ayrıca "Yönetim, rotasını derhal düzeltmeli" denildi.

Cumhuriyetçilerden de Putin'e karşı daha sert tutum talebi

Mektubun arkasında Demokrat senatörler Richard Blumenthal, Jeanne Shaheen ve Ron Wyden ile Cumhuriyetçi meslektaşları Thom Tillis, Lisa Murkowski, John Curtis ve Susan Collins bulunuyor. Senatörler, Trump yönetiminin kararı almadan önce Kongre'ye danışmadığını ve yasanın öngördüğü şekilde bir gerekçe sunmadığını belirtti.

Kongre ve çok sayıda Cumhuriyetçi, son dönemde Ukrayna'daki savaşta Putin üzerinde baskı kurmak için daha sert bir çizgi izlenmesi çağrısını defalarca dile getirmişti. ABD Kongresi, uzun süren tartışmaların ardından Eylül ayının ortasında, başkana Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda geniş yetkiler tanıyan bir yasa çıkarmıştı. Ancak Trump bu yetkileri şimdiye kadar kullanmadı.

Önce 300 bin ton, sonra daha fazlası

Trump, Putin ile yaptığı görüşmenin ardından Rusya'nın ABD ve dünya pazarı için derhal 300 bin tondan fazla dizel sağlayacağını açıklamıştı. Başkan, bunu başka sevkiyatların izleyeceğini de söylemişti.

Trump, İran savaşı nedeniyle ABD'de dizel fiyatlarının yeni rekor seviyelere çıkması yüzünden iç politikada baskı altında. Üstelik bu durum, Kasım ayı başında yapılacak önemli ara seçimlerin hemen öncesine denk geliyor. Uzmanlara göre, Rusya'dan yapılacak sevkiyatlar, fiyatlardaki artışı frenlemekte pek işe yaramayacak.