Avrupa Kaynak: VOA 13.09.2024 20:18

Rusya 6 İngiliz diplomatı sınırdışı etti

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Moskova'da casusluk ve sabotaj faaliyetlerinde bulunduklarını iddia ettiği altı İngiliz diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.
Rusya 6 İngiliz diplomatı sınırdışı etti

İngiltere'nin Moskova'daki büyükelçiliği Reuters'in yorum talebine yanıt vermedi.

Sovyet KGB'sinin halefi olan FSB, Londra'da Doğu Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu bir İngiliz Dışişleri Bakanlığı departmanının “siyasi ve askeri durumun tırmanması” olarak adlandırdığı şeyi koordine ettiğini ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında stratejik yenilgisini sağlamakla görevlendirildiğini gösteren belgelere sahip olduğunu bildirdi.

FSB'den yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Ortaya çıkan gerçekler, müdürlük tarafından Moskova'ya gönderilen İngiliz diplomatların faaliyetlerinin Rusya Federasyonu'nun güvenliğini tehdit ettiğini düşünmek için gerekçe oluşturmaktadır.

Bu bağlamda, Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından sağlanan belgelere dayanarak ve Londra tarafından atılan çok sayıda dostane olmayan adıma yanıt olarak, Rusya Dışişleri Bakanlığı, ilgili kurumlarla işbirliği içinde, eylemlerinde casusluk ve sabotaj belirtileri tespit edilen Moskova'daki İngiliz Büyükelçiliği siyasi departmanının altı üyesinin akreditasyonunu feshetmiştir.”

Putin, “Mesele Ukrayna rejiminin bu silahlarla Rusya'yı vurmasına izin verip vermeme meselesi değildir. Bu, NATO ülkelerinin doğrudan askeri bir çatışmaya dahil olup olmamasına karar verme meselesidir” dedi.

Altı diplomatın isimleri Rus devlet televizyonunda açıklandı ve fotoğrafları da gösterildi.

Bir FSB çalışanı Rossiya-24 devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “İngilizler bu uygulamaya (Rusya içinde istihbarat faaliyetleri yürütme) son verilmesi gerektiğine dair ipuçlarımızı dikkate almadılar, biz de bu altı kişiyi sınır dışı etmeye karar verdik” dedi.

FSB, Rusya'nın diğer İngiliz diplomatlardan da benzer faaliyetlerde bulunduklarının tespit edilmesi halinde ülkelerine dönmelerini isteyeceğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, devlet haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Moskova'daki büyükelçiliğinin faaliyetlerinin diplomatik teamüllerin çok ötesine geçtiğini söyledi ve büyükelçiliği Rus halkına zarar vermek üzere tasarlanmış kasıtlı faaliyetler yürütmekle suçladı.