Dünya Kaynak: Şarkul Avsat 28.09.2024 08:00

Helene Kasırgası Florida'da ölüm korkusu yarattı

Helene Kasırgası dün (Perşembe) geç saatlerde Florida'nın Big Bend bölgesine ulaştı. Eyaleti vuran en güçlü fırtınalardan biri olan kasırga, ölümlere, geniş çaplı hasara ve gelişinden önceki şiddetli selden bile daha kötü sellere yol açma korkusuna neden oldu.
Helene Kasırgası Florida'da ölüm korkusu yarattı

ABD Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre Helene Kasırgası Florida'yı saatte yaklaşık 209 kilometre hızla vurdu. Kasırga karaya çıkmadan önce körfez kıyısını sular altında bıraktı ve eyaletteki en az bir milyon kişinin elektriğinin kesilmesine sebebiyet verdi.

Yetkililer, kasırganın ilerlediği istikamet üzerinde yaşayan bölge sakinlerine zorunlu tahliye emirlerine uymaları çağrısında bulunarak, hayati tehlike uyarısında bulundu. Ulusal Kasırga Merkezi Direktörü Michael Brennan bir video brifinginde, deniz dalgalarının bazı bölgelerde 6,1 metre yüksekliğe kadar ulaşabileceğini, bunun ise iki katlı bir eve eşdeğer olduğunu söyledi.

Brennan, “Kıyı bölgesinde, binaları yıkabilecek ve arabaları iç kesimlere sürükleyebilecek su ile gerçekten kaçınılmaz bir senaryo olacak” dedi.

Şiddetli yağışlar Florida kıyılarının yanı sıra Georgia, Güney Carolina, Kuzey Carolina'nın orta ve batı kesimleri ile Tennessee'nin bazı bölgelerini vurmuş durumda.

Florida Valisi Ron DeSantis dün geç saatlerde gazetecilere yaptığı açıklamada, kasırganın şimdiden bir kişinin ölümüne yol açtığını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Tampa ve Tallahassee’deki tüm havaalanları dün bütün operasyonlarını askıya aldı.

Meteoroloji uzmanları, Helene Kasırgası’nın bugün (Cuma) Georgia eyaletinin Macon kentinden geçerken tüm gücüyle devam etmesinin beklendiğini kaydetti. Uzmanlara göre yağış miktarı 30,5 santimetre ya da daha fazla olabilir, bu da hasat mevsiminin ortasında eyaletin pamuk ve ceviz mahsullerini tehdit edebilir.

Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre Helene Kasırgası’nın bugün ve yarın (Cumartesi) Florida kıyılarına ulaştıktan sonra Tennessee Vadisi üzerinde daha yavaş hareket etmesi bekleniyor.

Diğer yandan Florida'nın körfez kıyısı boyunca Sarasota ve Charlotte gibi bazı bölgelerin tahliye edilmesi emredildi.

Körfez boyunca yer alan enerji tesisleri faaliyetlerini kısıtladı ve bazı üretim sahalarını tahliye etti.