SPOR Kaynak: voa 31.07.2024 05:16 Güncelleme: 30.07.2024 20:24

Olimpiyatlar'da Seine Nehri bilmecesi

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları dördüncü gününe girerken, Olimpiyatlar'da triatlon için şanssız bir başlangıç yaşanıyor.
Olimpiyatlar'da Seine Nehri bilmecesi

Fransa’nın, Olimpiyat Oyunları’ndaki triatlon karşılaşmalarında kullanılması için 1,5 milyar Euro masraf yaparak temizlemeye çalıştığı Seine Nehri’ndeki etkinlikler yine ertelendi.

Seine Nehri’nde, 30 Temmuz Salı günü saat 08.00'de yapılması planlanan erkekler triatlon müsabakası, su kalitesinin halen yetersiz olması nedeniyle ertelendi.

Ertelenen etkinliğin, “Sonraki testlerin Dünya Triatlonu tarafından belirlenen yüzme kabiliyeti eşik standartlarına uygun olması şartıyla”, 31 Temmuz Çarşamba günü yerel saatle 10.45'te, kadınlar etkinliğinden hemen sonra yapılması planlanıyor.

Karar, Salı günü saat 03.30'da, triatlon yarışları için startın verileceği Alexandre III köprüsünün eteğinde alındı. Sabahın erken saatlerinde, organizatörler ve spor federasyonlarının yaptığı toplantıda teknik ve tıbbi delegelere, testlerin gerçekleştirilmesinde görev alan Paris Belediyesi ve meteoroloji dairesi Meteo-France’ın temsilcileri eşlik etti.

Paris 2024, “Son saatlerde su kalitesinde yaşanan iyileşmeye rağmen rota boyunca belirli yerlerde kaydedilen değerler hala kabul edilebilir sınırların üzerinde” diyerek toplantı sonuçlarını duyurdu.

Seine Nehri'ndeki Pazar ve Pazartesi günkü provalar da aynı nedenlerden dolayı iptal edilmişti.

Fransa’da 26 Temmuz Cuma ve 27 Temmuz Cumartesi günü erken saatlerde Ile-de-France'da ve Seine Nehri'nin yukarısında yağan şiddetli yağmurlar açılış törenini aksattı, nehrin bakteriyolojik kalitesini bozdu.

İki bakteri yakından izleniyor

Seine sularındaki iki bakteri Escherichia coli ve enterokok yakından izleniyor. Uluslararası Triatlon Federasyonu yönetmeliklerine göre 100 mililitre suda 1.000 koloni oluşturan birimi olan “CFU ölçeği” 600 CFU'yu aşmamalı.

Organizatörler Salı günü olduğu gibi Pazartesi günü de ölçülen seviyeleri belirtmedi ve sadece “önceliğin sporcuların sağlığı olduğunu” hatırlattı.

Edinilen bilgilere göre Escherichia coli seviyeleri Pazar günü hala 2.000 CFU civarındaydı.

Paris Belediyesi: “Umutluyuz”

Paris Belediyesi, 16 yıl önce başlayan ancak Olimpiyatlar için hızlandırılan Seine Nehri’nin temizlenmesi projesi için bu güne kadar 1,4 milyar Euro harcadı.

Paris Basın Merkezi’nde Olimpiyatlar boyunca her sabah basın toplantısı düzenleyen Spordan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Pierre Rabadan, gazetecilere “Bir rakam verme yetkim yok ama dünkü sonuçlara göre bu sabahki sonuçlar daha iyi çıktı. Ancak hala yeterli değil. Yarın iki ayrı müsabaka olacak. Biz yarın Seine Nehri’nin triatlon müsabakaları için elverişli olacağını düşünüyoruz. Ancak bunu yarınki testler belirleyecek” dedi.

Organizatörlerin ilk planlarına göre yarış ertelenirse 2 Ağustos Cuma günü yapılması gerekiyor. Anck Meteo-France, Salı’dan Perşembe gününe kadar fırtınalar öngörüyor. Bu durum Seine Nehri'ni Cuma günü tekrar yüzmek için uygunsuz hale getirebilir.