Dünya Kaynak: Al Majalla 04.10.2024 09:16

Nasrallah'ın halefi davul çalan din adamı

İsrail, birçok kişinin 'Lübnan'ın Yahya Sinwar'ı' olarak tanımladığı adamı hedef aldığını iddia ediyor
Nasrallah'ın halefi davul çalan din adamı

Lübnan ordusu, İsrail'in Hizbullah'ın üst düzey yöneticilerini hedef alan hava saldırıları genel sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürdükten sonra, Beyrut yakınlarındaki ABD Büyükelçiliği'nin etrafına bir güvenlik kordonu kurmakta hızlı davrandı. Birçok kişinin en üst görevi devralacağına inandığı din adamının kimliği ve geçmişi, bu kadar hızlı bir eylemin neden yapıldığını açıklıyor: Haşim Safieddin, Amerika'ya olan derin nefretiyle tanınıyor.

Nasrallah'ın anne tarafından kuzeni ve İran'ın seçkin Kudüs Gücü'nün öldürülen eski komutanı Kasım Süleymani ile evlilik yoluyla akraba. Süleymani bir Amerikan saldırısında öldürüldü, bu yüzden Safieddine için bu aynı zamanda kişisel.

Nasrallah'ın halefi henüz doğrulanmasa da, Safieddin'in onay alması ve Hizbullah'ın kuruluş amacı olan ideolojik yönlerini canlandırırken aynı zamanda İran'a olan sarsılmaz sadakatini koruması bekleniyor.

Perşembe gecesi, 3 Ekim'de İsrail, Beyrut'un güney banliyöleri Dahiyeh'te bir dizi ardışık hava saldırısında Safieddine'i hedef aldığını iddia etti. Safieddine'in saldırıda öldürülüp öldürülmediği henüz doğrulanmadı, ancak üç İsrailli yetkili The New York Times'a saldırıların Safieddine de dahil olmak üzere üst düzey Hizbullah liderlerinin bir toplantısını hedef aldığını söyledi.

Cihadın tecessümü

Safieddine'in karakteri ve yaklaşımı, İran'ın vekalet savaşı stratejisinin bir sonraki aşaması için ihtiyaç duyduğu şeye göre hareket etmek, cihadı müzakereyle dengelemek için onu ideal bir şekilde uygun hale getiriyor. Hem diplomasi hem de muharebenin inceliklerinde usta olan Safieddine, tırmanış ve sürekli açık cihat yoluyla kendini savunmayı tutarlı bir şekilde savunmasıyla, maliyeti ne olursa olsun tüm savaş cephelerini birbirine bağlamasıyla tanınır. Savaşı, çatışmaları zafer veya ölüm yoluyla çözmenin tek yolu olarak görüyor. "Stratejik sabır" ve "taktik geri çekilme" uygulamasının yanında, onunkisi çarpıcı bir alternatif.

Lübnan Hizbullah'ın ikinci lideri Şeyh Naim Kasım ve Hizbullah'ın üst düzey yetkilisi Haşim Safieddin, 17 Temmuz 2024'te Lübnan'ın Beyrut'un güney banliyölerinde Aşura'yı anmak için düzenlenen alayda yürüyor.

İran'ın bölgesel milisleri geliştirmesi ve desteklemesi, genel yönünü kontrol etmesini sağlıyor, ancak askeri operasyonların denetimini bu gruplara devrediyor.

Safieddine'in ABD'ye olan nefreti, son haftalarda İsrail'e askeri eylemleri için verilen benzeri görülmemiş Amerikan desteğiyle daha da güçlenecek. Buna, Nasrallah'ın öldürüldüğü Beyrut konumu gibi yeraltındakiler de dahil olmak üzere en güçlendirilmiş yerlere bile nüfuz eden sözde "sığınak patlatma" bombaları da dahildir.

Masada üstünlük kurma itibarı

1964'te Tyre bölgesindeki Deir Qanoun En-Nahr kasabasında doğan Safieddine, daha sonra ateşli, uzlaşmaz konuşmaları ve radikal Amerikan karşıtı tutumlarıyla tanındı. Bu, Hizbullah ve Lübnan'daki önemli rolünü sağlamlaştırmaya yardımcı oldu. Genellikle grubun ikinci komutanı olarak tanımlanıyor.

Ancak masayı yumruklama itibarı gerçeklikle çelişiyor. Minberden uzakta, Safieddine'in rolü daha çok bir operasyon müdürüne benziyor, finans ve yatırımlar gibi önemli getiriler sağlayan yönleri denetliyor.