Dünya Kaynak: DW 16.07.2026 07:40

Merz'ten Trump'a: Seçimlerimize karışmayın

Almanya Başbakanı Merz, Trump yönetiminin Avrupa'da göçmen karşıtı siyasi gruplara mali destek verme girişiminden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, ABD'yi "Almanya'daki seçimlere müdahale etmeyin" diye uyardı.
Merz'ten Trump'a: Seçimlerimize karışmayın

Trump yönetiminin, "ifade özgürlüğü ve dini özgürlüklere" destek iddiasıyla Avrupa'da göçmen karşıtı, milliyetçi siyasi yapılara destek için 5 milyon dolarlık fon oluşturması Berlin'de rahatsızlığa yol açtı.

Başbakan Friedrich Merz, bir gazetecinin sorusu üzerine ABD yönetiminin bu insiyatifine ilişkin görüşünü paylaşırken, Washington'u uyardı.

Gazeteci, Merz'e "Sizce bu girişim, bir müttefikin demokrasi savunuculuğu kapsamında mı yer alıyor? Yoksa bunu Avrupa'nın siyasetine müdahale olarak mı görüyorsunuz?" sorusunu yöneltti.

Almanya Başbakanı Merz, işte bu soruyu şu sözlerle yanıtladı:

"Ben her daim, Amerikan seçimlerine müdahale etmediğimizi söylemişimdir. Bu tutumumuzu da her zaman muhafaza ettik. Bunun karşılığında ben de, Amerikan hükümetinin veya hükümete yakın kurumların, Alman seçimlerine müdahale etmesini istemiyorum. Belki tamamlayıcı olması için şunu da eklemeliyim: Almanya’daki siyasi partilere yurt dışından finansman sağlamak yasa dışıdır. Bu, yasa dışıdır. Özellikle dünyadaki dostlarımızın da, Almanya’da kendimiz için belirlediğimiz bu yasal kurallara uyacaklarını varsayıyorum."