Kültür & Sanat Kaynak: Haber merkezi 25.09.2024 09:13

Filistinli yönetmenler bir yılın acısını İstanbul'dan haykıracak

-3-6 Ekim'de 6'ncısı gerçekleşecek Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nin onur ödülleri ve filmleri açıklandı. Festivalin onur ödülleri bu sene usta çizer Hasan Aycın ve Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi'ye verilecek
Filistinli yönetmenler bir yılın acısını İstanbul'dan haykıracak

-Filistin halkının acılarını perdeye aktaran Michel Khleifi, Darin J.H Salam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh, Ala' Yousef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohır Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi festivalde Türk sinemacılar ve İstanbullularla bir araya gelecek.

-Festivalde toplam 56 film AKM Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyici ile buluşacak.

-Festivalin basın toplantısında konuşan Festival Başkanı Faysal Soysal: “Son bir yıldır Gazze’yi yaşıyoruz ve hakikaten zor bir süreçten geçiyoruz. Ölen sadece Gazze halkı değil, ölen bütün bir insanlık. Aslına bakarsanız, hepimizin bir parçası ölüyor ve buraya süreceğimiz merhem sadece Gazzelilerden çok; kendi insanlık yaramıza bir şifa olmak namına. Bu sebep ile, bu yıl festivalimizi şair Mahmud Derviş anısına ve Filistin onuruna yapıyoruz”

-Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan: “Sinema içerisinde de önemli yönetmen ve oyuncular hem Hollywood’da, hem Avrupa sinemasında bütün her şeyi göze alarak o insanların yanında duruyorlar. Vicdanın, insan haklarının, gerçek uygarlık algısının yanında duruyorlar aslında. Umarım Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali de bu insanlık mücadelesine kendi elindeki mütevazi, sinemanın zamanı aşan gücüyle bir katkı sağlayacaktır. Ve dünyanın dört bir yanındaki diğer vicdanlı insanların yanına adını yazdıracaktır.”

filistin-4

BASIN TOPLANTISINDA KONUŞULANLAR:

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında 3-6 Ekim tarihlerinde Filistinli şair Mahmud Derviş anısına düzenlenecek 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin basın toplantısı Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Festivalin bu yılki detaylarını toplantıda Festival Başkanı Faysal Soysal, Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan, Festival Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lütfi Şen aktardı.

FESTİVAL BAŞKANI: ÖLEN SADECE GAZZE HALKI DEĞİL BÜTÜN İNSANLIK

Toplantıda konuşan Festival Başkanı Faysal Soysal, öncelikle İsrail'in 7 Ekim'den beri Gazze'ye saldırılarında 351 günün geride kaldığını hatırlatarak, “Ve hala katliam, şiddet ve soykırım devam ediyor… Politikacılardan, büyük önderlerden ve liderlerden maalesef umut yok” dedi. Soysal, sanatçıların bu dönemde yaptıklarının Filistin halkının sesi olabileceğini vurgulayarak, “Bütün bu olanlara tanık olan bizler ve büyük vicdan sahibi olduğuna inandığımız sanatçılar asla sessiz kalamaz, susamazlar. Bunu eserlerinde ve şiirlerinde göstermek zorunda kalırlar; çünkü bizler sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan ve sessiz kaldıklarımızdan da sorumluyuz” diye konuştu. Son birkaç yılda dünyanın pandemi ve savaşlarla sınandığını, Türkiye'nin ise 6 Şubat depremi gibi acılı bir süreç yaşadığını hatırlatan Faysal, “Son bir yıldır Gazze’yi yaşıyoruz ve hakikaten zor bir süreçten geçiyoruz. Ölen sadece Gazze halkı değil, ölen bütün bir insanlık. Aslına bakarsanız, hepimizin bir parçası ölüyor ve buraya süreceğimiz merhem sadece Gazzelilerden çok; kendi insanlık yaramıza bir şifa olmak namına. Bu sebep ile, bu yıl festivalimizi şair Mahmud Derviş anısına ve Filistin onuruna yapıyoruz. Derviş’in şiiri kayıp Filistin coğrafyasının ve topraklarının yeniden inşa edildiği, yeniden kimlik bulduğu ve ölümsüz bir anıt şeklinde kendini ortaya çıkardığı bir sanat alanı” ifadelerini kullandı. Soysal son olarak şunları kaydetti: “Elbette süremiz kısa, Aralık ayındaki festivalimizi Ekim ayına aldık. Festivalimizi Gazze’nin son bir yıldır maruz kaldığı saldırıların yıldönümüne denk getirmek bizim için de anlamlı fakat hiçbir şekilde bu trajedinin bir yıl süreceğini tahmin etmiyorduk. Umarım daha fazla sürmez ve bir an önce akıllı insanlar devreye girer, gerekli yaptırımlar yapılır, Filistin halkı barış ortamına kavuşur.”

filistin-1

JÜRİ BAŞKANI TARIK TUFAN: İSRAİL SADECE GAZZELİLERİ DEĞİL KENDİ HALKINI DA YOK ETTİ

Bu yılki Ana Yarışma Jüri Başkanı Tarık Tufan da, festivalin bir parçası olma gururunu kendisine yaşatan festival yönetimine teşekkür ederek, şunları söyledi: “Bu güzel festivalin bir parçası olarak bu süre zarfında yaptıkları filmlerle bize hayatı, insanı, yeniden düşünmenin ve hikayeler üzerine kafa yormanın imkanını açan katılımcı sinemacılara da çok teşekkür ederim” diye konuştu. Tufan, festivalin bu yılki temasına değinerek, şu görüşlerini aktardı: “Bir takım meseleler hakkında konuşmak gün geçtikçe insan için daha yorucu oluyor çünkü bu kadar pornografik, açık, doğrudan insanlığın ve varoluşun bütün değerlerini hedef alan bir şiddet söz konusu. Bu şiddet yaygınlaşır ise tek kurbanları o bölgedeki şiddete doğrudan maruz kalan insanlar olarak kalmayacak, artık bütün insanlık bu şiddetin kurbanı haline gelmiş olacak demektir. Dolayısıyla İsrail rejimi Gazzelileri bu korkunç şiddetin kurbanı olarak yok ederken aynı zamanda bir anlamıyla kendi halkını, İsraillileri de yok etmektedir. İsrail rejimi bu son bir yıl ve önceki 70 yıl içerisinde dünyadaki bütün insanları ve insanlığın varoluşuna karşılık gelen bütün değerleri yok etti.” Tufan, İsrail'in Filistin halkına uyguladığı şiddete dair şunları söyledi: “Bu sadece hayata dair değil, insanlığa dair, varoluşuna dair, her şeye dair bir şiddet. Görünen o ki İsrail’in siyonist rejimi bu konuda tek başına değil. Batılı emperyal güçler bu soykırımın destekçisidir. Bu soykırım dediğimiz şey yalnızca bir suç değil, aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Bundan 50 yıl önce başka halklar da soykırıma maruz kalmıştı. Yahudiler daha önce ağır bir soykırım ve saldırıya maruz kalmışlardı. Ve hemen gözümüzün önünde Boşnaklar da buna maruz kaldılar. Srebrenitsa’da bir gecede on binlerce insan öldürdüler. Uygar dünyanın bütün iddialarının ve uygar bir dünya için üretilen bütün tezlerin çöktüğü bir dönemi yaşıyoruz. Ve anlaşılan o ki buna karşı sadece dünyanın vicdanlı insanlarının sesi çıkıyor. İsrail’den, Filistin’den, Orta Doğu’dan Amerika’dan, İngiltere’den, İspanya’dan, Portekiz’den, İrlanda’dan, Norveç’ten.. Dünyanın cesur ve yürekli, vicdanlı insanları seslerini çıkarıyorlar bu bir yıldır. Hayatı savunmak anlamına gelir bu. Geleceğimizi savunmak, çocukları savunmak… Bir istatistiğe dönüşmüş ölümlere karşı hayatı savunmanın yollarını bulmak zorundayız.”

Tufan şöyle devam etti: “Bunu tırnak içinde söylüyorum, sinema içerisinde de önemli yönetmen ve oyuncular hem Hollywood’da, hem Avrupa sinemasında bütün her şeyi göze alarak o insanların yanında duruyorlar. Vicdanın, insan haklarının, gerçek uygarlık algısının yanında duruyorlar aslında. Umarım Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali de bu insanlık mücadelesine kendi elindeki mütevazi, sinemanın zamanı aşan gücüyle bir katkı sağlayacaktır. Ve dünyanın dört bir yanındaki diğer vicdanlı insanların yanına adını yazdıracaktır. Hiçbir şeyi hafife almamak, küçümsememek gerekiyor. Yaptığınız bir alışverişten yaptığınız filmlere kadar. Hayatın hiçbir alanını küçümsemeden, vicdanlı olmanın, insanlığın ve Gazze’nin yanında olmanın muhakkak bir yolunu bulabiliriz diye düşünüyorum. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali'nde; büyük şair Mahmud Dervişi selamlayarak onun nezdinde bu insanlık mücadelesine sesiyle, sözüyle, yaptığı işlerle emek veren bütün sanatçıları selamlayarak, biz de küçük bir çaba ile bile olsa adımızı o sıraya yazdırabilirsek ne mutlu bize diye düşünüyorum.”

HASAN AYCIN VE MICHEL KHLEIFI'YE ONUR ÖDÜLÜ

Festivalin bu yılki onur ödüllerini toplantıda Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lutfi Şen açıkladı. Onur ödülleri bu yıl Filistin’de yaşanan drama yıllardır çizgileri ile dikkat çeken yazar ve çizer Hasan Aycın ile Filistin sinemasının kurucusu olan ve festivale de konuk olan Michel Khleifi’ye verilecek. Onur ödülleri sahiplerini 6 Ekim’de festivalde yarışan yapımların da ödüllerinin açıklanacağı ve AKM Tiyatro Salonu'nda gerçekleşecek Gala’da takdim edilecek.

ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ'NDE BU SENE

İstanbul Sanat Paylaşım Derneği ve Balkon Sanat’ın organizasyonuna imza attığı 6. Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nin 6’ncısı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün önemli destekleri, TİKA, YTB, Zeytinburnu Belediyesi, Fono Film gibi kuruluşların ciddi katkıları ve Kitapyurdu, Medipol Üniversitesi, İnterpress, Haberler.com, Sondakika.com, Cinemascot gibi kurumların basın destekleri ile gerçekleşecek.

filistin

AÇILIŞ FİLMİ: FİLİSTİN SİNEMASININ KURUCUSUNDAN 'ÜÇ MÜCEVHERİN HİKAYESİ'

Festivalin açılış etkinliği Filistin sinemasının kurucusu olarak kabul edilen Cannes ödüllü ilk yönetmen ve festivalin aynı zamanda bu yılki Master Class konuğu Michel Khleifi’nin ‘Üç Mücevherin Hikayesi’ filmi olacak. Film, 3 Ekim akşamı saat 19.00’da AKM Yeşilçam Sineması’nda izleyici ile buluşacak.

TÜRKİYE'DE BİR İLK: 12 FİLİSTİNLİ YÖNETMEN FESTİVALDE BULUŞACAK

Gazze’de yaşanan drama dikkat çekmek için Filistinli şair Mahmud Derviş anısına gerçekleşecek festival bu yıl Türkiye’de ilk kez dünyanın dört bir yanından ödüllü 12 Filistinli yönetmeni İstanbul’da ağırlayacak. Festival bu sene yarışma bölümlerinde Gazze’deki drama işaret eden yapımları ile yer alan genç sinemacılar da dahil toplam 14 yönetmene ev sahipliği yapacak. Bu yönetmenler: Michel Elias Khleifi, Darin J.H Salam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh, Ala' Yousef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohır Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi.

TOPLAMDA 56 FİLM İSTANBULLULARLA BULUŞACAK

Festivale bu yıl 30 ülkeden 380 film başvurdu. Festivalin ‘Ana Yarışma’sında Festivalin ana yarışma bölümünde bu yıl Güney Kore'den İngiltere'ye, Afganistan'dan Amerika'ya, Fas'tan Rusya'ya, Irak'tan Türkiye'ye 12 ülkeden, 16 film yarışacak. Festivalin Gazze'de yaşanan drama ışık tutan filmlere çağrıda bulunduğu İnsani Bakış Filistin Yarışma Seçkisinde Tunus'tan İran'a, Mısır'dan Kanada'ya toplamda 7 ülkeden 12 film yarışacak. Yarışma dışı Kırk Yıllık Hatır Seçkisi’nde ise İran, Gürcistan, Kanada, Türkiye ve Filistin'den 13 film izlenecek. Özel gösterimlerde 15 yapımın yer aldığı festivalde bu sene toplamda 56 film İstanbullularla buluşacak.

YARIŞMA FİLMLERİNİ İKİ AYRI JÜRİ DEĞERLENDİRECEK

Festivalin dostluk temalı 'Ana Yarışma' ve bu yıl Gazze'de yaşanan drama dikkat çeken 'İnsani Bakış-Filistin' bölümlerinde yarışacak yapımlar sekiz kişilik jüri heyetinin karşısına çıkacak. Tarık Tufan'ın jüri başkanı olduğu festivalde yarışacak filmler Amin Nayfeh, Alma Terziç Saraçoğlu, Ali Aydın, Tuba Özden Deniz, Ahmad Saleh, Darin J. Sallam ve Emre Pekçakır tarafından değerlendirecek.

ÖDÜLLER

Festivalin dostluk temalı 'Ana Yarışma' bölümünde 'En İyi Film Ödülü'nü kazanan yapıma 40 bin, 'Jüri Özel Ödülü' kazanan yapıma 20 bin, bir yapıma da 10 bin liralık 'Mansiyon' ödülü verilecek. Bir yapım da 50 bin lira değerinde 'Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü' kazanacak. Gazze'de yaşanan drama ışık tutan filmlerin yarıştığı 'İnsani Bakış-Filistin' bölümünde bir yapıma da 30 bin lira değerinde 'Mahmud Derviş Dostluk Ödülü' takdim edilecek. Kazananlara ayrıca festivalin ödül heykeli de takdim edilecek. Kazananlar, 6 Ekim'de AKM Tiyatro Salonu'nda gerçekleşecek galada açıklanacak.

ETKİNLİK MEKANLARI

Festivalin birçok gösterim ve etkinlikleri ise Taksim bölgesinde gerçekleşecek. ‘Ana Yarışma’, ‘İnsani Bakış Filistin Yarışması’ ve ‘Kırk Yıllık Hatır’ filmleri AKM Yeşilçam Sineması’nda izleyici ile buluşacak. Filistinli yönetmenlerin ödüllü filmleri Grand Pera Emek Sahnesi’nde gösterilecek. Festivalin yarışma bölümlerinde yer alan ve Gazze’ye dikkat çeken kısa filmlerden oluşan özel bir seçki de yine 3-6 Ekim tarihlerinde Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde izleyicilerle buluşacak. Festivaldeki bütün gösterimler ücretsiz olacak.

filistin-2

ETKİNLİKLER

Festivalin Filistinli yönetmenlerin bir araya geleceği ‘Dünden Bugüne Filistin Sineması’ paneli 4 Ekim akşamı, Cannes ödüllü ilk yönetmen, Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi’nin Master Class’ı da 5 Ekim’de Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleşecek. Festival boyunca ayrıca AKM Yeşilçam Sineması’nda film gösterimlerinin ardından yönetmen söyleşileri yapılacak.

6. ULUSLARARASI DOSTLUK KISA FİLM FESTİVALİ FİLMLERİ

ANA YARIŞMA SEÇKİSİ

1. 654 Gram / Ömer Dişbudak / Türkiye

2. Benim De / Ece Akalın Alagöz / Türkiye

3. Blood Snow / Kanlı Kar / Hossein Alijannezhad / / İran

4. Bottles / Şişeler / Yassine El Idrissi / Fas

5. Eksi Bir / Ömer Ferhat Özmen / Türkiye

6. Love & Loss / Sevgi & Kayıp / Nihat Seven / İngiltere

7. Mar Mama / Kutsal Anne / Majidi Al Omari / Filistin

8. Plastic Ball / Plastik Top / Hussain Wafaii / Afganistan

9. Repeated Memories / Tekrarlayan Hatıralar / Soo-Min Park / Güney Kore ve Özbekistan

10. Solomon's Hegira / Solomon'un Hicreti / Ehsan Soltani / İran

11. Strays / Sahipsizler / Or Schraiber / Amerika

12. Word Of Honour / Şeref Sözü / Lolita Naranovich / Rusya

13. The Deer's Tooth / Geyik Dişi / Saif Hammash / Filistin

14. Teamül / Ali Rıza Bayazıt / Türkiye

15. Transit / Baqer AL-Rubaie / Irak

16. Zoo / Hayvanat Bahçesi / Tariq Rimawi / Ürdün

İNSANİ BAKIŞ FİLİSTİN SEÇKİSİ

1. A Lullaby Unlike Any Other / Diğerlerine Benzemeyen Ninni / Amani Jaafer / Tunus

2. Doğudan Gelen Hayaletler /Ahmet Sami Kuriş / Türkiye

3. Hamza: Chasing The Ghost Chasing Me / Beni Kovalayan Hayaletin Peşinde / Filistin

4. Hide and Seek / Saklambaç / Rami Abbas / Filistin

5. In the Waiting Room / Bekleme Odasında / Moatasem Taha / Filistin - Mısır

6. I am You / Ben Senim / Yağmur Telli Yücel / Türkiye

7. Message / Mesaj / Saeed Moltaji / İran

8. Sessiz Yol / Merve Çirişoğlu / Türkiye

9. Shattered Memory / Parçalanmış Hafıza / Hayat Labban / / Filistin

10. The Sounds of Clouds / Bulutların Sesi / Mohammad Lotfali / / İran

11. The Poem We Sang / Söylediğimiz Şiir / Annie Sakkab / Kanada

12. Under Occupation / İşgal Altında / Anas Yahya / Ürdün

KIRK YILLIK HATIR SEÇKİSİ

1. Beyaz Dağın Çocukları / Yalçın Çiftçi / Türkiye

2. Crack / Çatlak / Marziye Feyli / İran

3. Dehliz / Eser Tokaş / Türkiye

4. Emma / Merve Kuş Mataracı /Türkiye

5. Huzur Çiftliği / Feyzi Baran / Türkiye

6. Kafamdaki Polis / Erdal Baran Şahin / Türkiye

7. Kudüs'ün Işıkları /Muhammet Abdülgafur Şahin /Türkiye

8. Siri Miri / Luay Awwad / Filistin

9. Still Here / Hala Burada / John Graham /Kanada

10. The Edge / Kıyıda / Mohammadreza Golpour /İran

11. The First Dinner / İlk Akşam Yemeği / Thekra Zohir Makalde /Filistin

12. The Frost and a Little Schoolboy / Don ve Küçük Okul Çocuğu / George Ovashvili /Gürcistan

13.Yaren / Mehmet Ali Poyraz /Türkiye

ÖZEL GÖSTERİM

1. 200 Meters / 200 Metre / 96' / Amin Nayfeh

2. An Orange From Java / Yafa'dan Bir Portakal / Mohammed Almughanni

3. Ayny-My Second Eye / Ayny-İkinci Gözüm / Ahmad Saleh

4. Digital Occupation / Dijital İşgal / Nevras Ebu Salih

5. Farha / Darin J. Sallam

6. ⁠From Ground Zero / Sıfır Noktasından / Rashid Masharawi

7. Holly Redemption / Kutsal İşgal / Aslıhan Eker Çakmak / Jose Carlos Saures / Tanju Şahin

8. House / Ev /Ahmad Saleh

9. Maloul / Melül / Michel Khleifi

10. ⁠Night / Gece / Ahmad Saleh

11. Nightmare of Gaza / Gazze Kabusu / Farah Nabulsi

12. ⁠Tale of Three Jewels / Üç Mücevherin Hikayesi / Michel Khleifi / 112'

13. The Present / Hediye / Farah Nabulsi

14. The Idol / İdol / Hany Abu-Assad

15. Wajib /Düğün Davetiyesi / Annemarie Jacir