Dünya Kaynak: VOA 27.09.2024 07:23

Kuzey Akım boru hattına sabotajla ilgili yeni iddialar

Alman medyasındaki haberlere göre, Baltık Denizi'ndeki Kuzey Akım boru hatlarına Eylül 2022'de yapılan saldırının emrini Ukrayna Ordusu'nun eski Başkomutanı Valerie Zaluzhny onayladı ve operasyonu, Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Bölümü'nden Roman Çervinski yönetti.
Kuzey Akım boru hattına sabotajla ilgili yeni iddialar

Baltık Denizi’ndeki Kuzey Akım boru hatlarına yönelik 26 Eylül 2022’de yapılan sabotajın sorumluları ve failleri hâlâ kesin olarak belirlenemedi. İsveçli ve Danimarkalı yetkililerin olaya ilişkin soruşturmalarını geçen şubat ayında kapatmasının ardından, geriye sadece Alman savcılığının yürüttüğü soruşturma kalmıştı.

Alman medyasında çıkan ve söz konusu soruşturmaya atıfta bulunan haberlere göre operasyonun maliyetinin yaklaşık 300 bin doları olduğu ve özel kaynaklardan finanse edildiği öğrenilirken, Roman Çervinski’nin sabotaj eylemi için çoğunluğu sivil dalgıçlardan bir ekip oluşturduğu belirlendi.

Gaz boru hattı kollarını yok etme operasyonuna bir kaptan, iki dalgıç, iki dalgıç yardımcısı ve bir doktor olmak üzere toplam altı kişinin katıldığı daha önce yapılan soruşturmalarda ortaya çıkmış, Alman Federal Savcılığı’nın geçen haziran ayında, yakın zamana kadar Polonya'da ikamet ettiği düşünülen bir Ukraynalı dalgıç hakkında yakalama emri çıkardığını açıklanmıştı.

Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) saldırıdan bir yıl önce, Ukrayna özel harekât kuvvetlerinden oluşan altı kişilik bir ekibin Kuzey Akım boru hattına saldırı planladığına dair istihbarat elde ettiği ve bilgiyi Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle de paylaştığı iddia edilmişti.

İsveç’in Bornholm Adası’na yakın bölgedeki sabotajda, denizin 150 metre altındaki borulardaki patlama sırasında Richter ölçeğine göre 2,2 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana gelmişti.

Zelenski’nin operasyondan haberi olmadığı iddia ediliyor

Konuyla ilgili yeni belgelere göre, söz konusu saldırı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin bilgisi haricinde düzenlendi.

Bu olayla ilgili olarak Zelenski’nin doğrudan bir açıklaması bulunmamakla birlikte, Ukrayna’nın bu tür bir operasyona karıştığını reddettiği biliniyor.

Rus doğalgazını Baltık Denizi altından Almanya'ya taşımak üzere inşa edilen boru hatlarına düzenlenen sabotajla ilgili geçmişte çeşitli teoriler ve iddialar ortaya atıldı.

Rusya, patlamaların arkasında Amerika Birleşik Devletleri'nin olduğunu öne sürerken, Washington suçlamaları reddediyor.

Yapımı 20 milyar dolara ve 15 yıldan fazla bir süreye mal olan boru hatları, Rus gazına bağımlılığı arttırarak Avrupa'nın enerji güvenliği için risk oluşturduğu uyarısında bulunan ABD ve bazı müttefikleri tarafından eleştiriliyordu.

Patlamalar, Kremlin'in Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarıyla bağlantısını kesmeye çalıştığı sırada meydana geldi.

Patlamalar sonucunda, Almanya’ya doğal gaz tedarikinde büyük bir eksiklik oluştu, ardından kış aylarında Avrupa genelinde enerji fiyatlarında yaşanan artış Almanya’da enerji krizine dönüştü.