Ortadoğu Kaynak: Şarkul Avsat 22.08.2024 13:09

Gazze ateşkesi yeniden 'bekleme tüneline' girdi

Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurma çabaları yeniden 'bekleme tüneline' girdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın anlaşma olmadan bölgeden ayrılması, ateşkes için beklenen müzakerelerin çeşitli engellerle çevrelenmesine katkıda bulundu.
Gazze ateşkesi yeniden 'bekleme tüneline' girdi

Blinken ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Philadelphia Koridoru'ndaki (Mısır'ın Gazze Şeridi sınırına paralel) askeri varlık konusunda açıkça anlaşmazlığa düşmesinin ardından, ABD Başkanı Joe Biden'ın Netanyahu ile görüşerek onu ‘ateşkes görüşmelerinde Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki sınırla (Philadelphia Koridoru ve Refah Sınır Kapısı) ilgili konularda daha fazla esneklik göstermeye’ çağırması bekleniyor. Şarku’l Avsat’ın Axios’tan aktardığına göre Blinken ABD'ye dönmeden önce salı akşamı yaptığı açıklamada, Gazze'de bir ateşkes anlaşmasının ‘önümüzdeki günlerde’ imzalanması gerektiğini söyledi.

Netanyahu dün (çarşamba) ordusunun hem savunma hem de saldırı operasyonları gerçekleştirebileceğini ima etti. İsrail'in kuzeyindeki bir hava üssünü ziyaret eden Netanyahu, “Her türlü senaryoya hazırlıklıyız” dedi. Diğer yandan Filistinli sağlık yetkilileri dün İsrail'in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırılarında en az 50 kişinin öldüğünü açıkladı.