ABD Kaynak: Independent 23.08.2024 04:00

Beyin çipini milyonlarca kişiye takmak istiyor

Milyarder Elon Musk'ın yorumları, nöroteknoloji girişiminin beyin-bilgisayar arayüzünün yeni kabiliyetlerini duyurmasının üzerine geldi
Beyin çipini milyonlarca kişiye takmak istiyor

Teknoloji milyarderi Elon Musk, gelecek 10 yılda milyonlarca Neuralink çipini insanların beyinlerine yerleştirmeyi umduğunu söyledi.

Neuralink'in CEO'su planlarını, beyin-bilgisayar arayüzünün yeni kabiliyetlerini ortaya çıkaran nöroteknoloji girişiminden gelen bir güncellemenin ardından açıkladı.

Firmaya göre, cihazın takıldığı ikinci hasta cihazı birinci şahıs nişancı oyunları oynamak ve üç boyutlu nesneler tasarlamak için kullanabildi.

Musk, Neuralink'in blog yazısına cevaben X'te, "Her şey yolunda giderse, birkaç yıl içinde Neuralink'li yüzlerce insan olacak, belki 5 yıl içinde onbinlerce, 10 yıl içinde milyonlarca" diye yazdı.

Neuralink, teknolojiyle ilgili ilk insan çalışmasının son katılımcısının, düşüncelerini kullanarak bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımıyla 3D nesneler oluşturmak gibi yeni görevleri yerine getirebildiğini söyledi.

Katılımcı, beyin-bilgisayar arayüzünü kullanarak Neuralink şarj cihazı için özel bir montaj parçası tasarlayıp yazdırabildi. Bu işlem daha önce kullandığı yardımcı teknolojilerle imkansızdı.

Ayrıca, karakteri kontrol etmek için genellikle iki ayrı oyun kolu gerektiren birinci şahıs video oyununu oynayabildi.

Katılımcı, "Sadece etrafta koşmak bile çok keyifli çünkü sağa sola bakabiliyorum" dedi.

Nereye bakacağımı [düşünebiliyorum] ve o da istediğim yere gidiyor. Bu çılgınca.

Prime adlı çalışma kuadripleji hastalarına odaklanmış olsa da Musk, teknolojinin bir gün insanların beyin ve vücut performansını artırmak için yapay zekayla birleşmesine imkan sunacağını iddia ediyor.

Musk'a göre olası uygulamalar arasında doğrudan beyne müzik aktarımı ve ışık spektrumunun yeni bölümlerini görmek için görme yeteneğinin geliştirilmesi yer alıyor. Ancak bazı nörobilimciler bu tür kabiliyetlerin onlarca yıl uzakta olduğunu ve bilgisayar korsanlığıyla siber saldırı risklerini beraberinde getirdiğini iddia ediyor.

Neuralink, halihazırda insan denemelerinde kullanılan beyin implantlarına gelişmiş işlevsellik eklemeyi ve daha hızlı metin girişi sağlamak için el yazısı niyetini tanıyabilen yeni algoritmalar geliştirmeyi planladığını söyledi.

Neuralink'in en son ilerleme güncellemesinde, "Bu kabiliyetler sadece uzuvlarını kullanamayanlar için dijital özerkliğin geri kazanılmasına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda amiyotrofik lateral skleroz (ALS) dahil nörolojik rahatsızlıkları olan kişiler gibi konuşamayanlar için iletişim kurma yeteneğini de geri kazandıracaktır" dendi.

Ayrıca, Link'in fiziksel dünyayla etkileşime girmesini sağlayarak kullanıcıların kendilerini beslemelerine ve robotik bir kolu veya tekerlekli sandalyelerini kontrol ederek daha bağımsız hareket etmelerine olanak tanımayı planlıyoruz.