Dünya 02.08.2024 02:02

Türkiye'de MOSSAD

Sekiz ilde düzenlenen güvenlik operasyonları kapsamında İsrail adına casusluk yaptıkları iddia edilen 34 şüpheli ile ilgili yapılan soruşturmalar sonucunda, Mossad'ın Türkiye'de yaşayan Filistinlileri ve yabancıları hedef alma planına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı.
Türkiye'de MOSSAD

Türk hükümetine yakın gazeteler, pazar günü, çoğu Filistinli, Lübnanlı ve Suriyeli olan Mossad ajanları hakkında ayrıntılı bilgiler yayınladı. Sabah gazetesinin haberine göre  Milli İstihbarat Teşkilatı'nın MOSSAD'a karşı yaptığı kontrespiyonaj "Köstebek" operasyonunda İsrail İstihbarat Servisi Çevrimiçi Operasyon Merkezi'nin (IÇOM) kullandığı 7 farklı GSM hattının deşifre edildi. Haberde Mossad'ın Türkiye'deki Suriyeli, Filistinli ve Lübnanlılarla iletişim kurduğunu, ayrıca Hamas hareketine yakın kişilerle de iletişim kurmaya çalıştığı belirtildi. Bilgi ve belge toplamak için görevlendirilen ajanlar arasında Filistinli öğrencilere burs veren bir derneğin yöneticisi ve Gazze'den gelen yaralılara bakım sağlayan sağlık ekibinden bir kişi de bulunduğunu, tespit edilen mobil hatların Mossad'ın işe alım aşamasında ajanlarla iletişim kurmak için kullandığı numaralar olduğunu ve bu numaralar üzerinden ajanların Telegram ve WhatsApp uygulamaları ile sosyal medya platformlarına aktarıldığını belirtti.

Gazeteye göre, ajanlardan birinin (M.Z) daha önce yurtdışındaki Hamas hareketinin lideri Halid Meşal'in koruma ekibinde yer aldığı, kaçak olduğu ve arandığı yönünde bilgilerle birlikte Mossad'a bağlı Korbenik Kapitan şirketinden para aldığı ortaya çıktı. Gazete haberinde Şüphelilerden (Muhammed, A) isimli kişinin, ifadesinde (M.Z.)'nin Meşal'in koruması olduğunu söylediğini, anlaşmazlıklar nedeniyle işten ayrıldığını kendisine söylediğini, ayrıca şüphelilerden birinin kardeşinin de olduğu ortaya çıktığı ifade edildi. Sanık (Ahmed, A) Mossad'da çalışıyordu ve Hamas hareketinin siyasi büro başkanı İsmail Haniye'nin sosyal medya danışmanıydı.

Gazete, Mossad ajanlarından Hazem M.'nin İstanbul'da Fatih Sağlık Müdürlüğü'nde sağlık destek personeli olarak çalıştığını, özellikle Gazze'den getirilen yaralılarla ilgilendiğini, kısa süre önce topladığı bilgileri Mossad’a verdiğini aktardı. Gazete, yapılan incelemelerde, İstanbul’da emlak alanında çalışan emlakçının (Ahmed A) kentte iki farklı mekânın fotoğrafını çektiğini, buralardaki yabancı mülkiyet oranlarına ilişkin bir rapor hazırlayıp Mossad’a sunduğunu bildirdi. İtiraflarında, emlak başvurusu yoluyla tanıştığı kişinin kendisinden 884 dolar ve 115 euro karşılığında iki farklı yerin fotoğrafını çekip site yönetiminden orada yaşayan yabancıların oranını öAyrıca İstanbul’daki bir eğitim kurumunda İdari İşler Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Kadir A.’nın Mossad’ın kullandığı cep telefonu hatlarıyla iletişim halinde olduğu ve kurumun Gazze’deki öğrencilere burs sağladığı da öğrenildi.

Cep telefonu bilgileri incelendiğinde, (Halit H.) Mossad Elektronik Harekat Merkezi’ne bağlı hatlardan biri olan cep telefonuna “Subhi, yeğenim Mahmud” adına kayıt yaptırdığı ve bazı yerleşim birimlerinin resimlerini ve kapı numaralarını gönderdiği ortaya çıktı.

Para transferleri

Hürriyet gazetesi ise tutuklanan Mossad ajanlarının Filistin vatandaşlarına ve Hamas hareketiyle bağlantılı kişilere ait bilgi, belge ve fotoğrafları Mossad’a verdiklerini, karşılığında ise paranın izini gizlemek için Western Union kanalıyla “havale” sistemini kullandıklarını bildirdi. Gazete, Filistinli Luayem M.’nin yoğun telefon faaliyetine gündeme taşıdı. Türkiye’ye yasa dışı yollardan giren 44 yaşındaki ajanlardan biri olup, Brüksel’de çalışan bir Mossad görevlisiyle karmaşık ve gizli ilişkileri cep telefonu rehberi aracılığıyla ortaya çıktığı, zanlının, “pilot” dediği “Ebu Halid Abdullah Kasım”la da derin bir ilişkisinin bulunduğu ve Türk istihbaratının son yıllarda Mossad’a karşı gerçekleştirdiği karşı casusluk faaliyetlerinde de onun izlerine rastlandığı belirtildi.

Sanık “Halid”in cep telefonları ve dijital materyallerinin incelendiğini açıklayan gazete H., çökertilen ağın bir parçası olan ve “Hamas’ı izlemekle görevli Mossad birimi görevlileri tarafından defalarca telefonla aranılan” Cemil Türk “ adına yapılan makbuzların ve çok sayıda para transferinin resimlerini de yayınladı.

İstihbarat tarafından yapılan incelemelerde, Tel Aviv’deki Hamas biriminde Mossad görevlileri tarafından yönetilen ve yönlendirilen ilgililer arasında Filistinli 24 yaşında İsra K’nin de bulunduğu ve 24 saat içinde İngiltere, Belçika, Almanya ve Estonya olmak üzere 4 farklı cep telefonuyla iletişim kurduğu ortaya çıktı.

Hürriyet’in haberine göre “Muhammed. Beyrut’ta kayıtlı Lübnan vatandaşı ve Mossad ajan ağının önemli isimlerinden biri olan B., uzun süredir Türkiye’de ikamet ediyor, sabotaj ekibinin üyesi ve çok sayıda sabıka kaydı var. Uluslararası faaliyet gösteren bir dernek tarafından derneğe gelenler hakkında kişisel bilgi formları düzenlenmiştir.

Gazete haberinde, "Muhammed. İsrail'de çalışan B, Beyrut doğumlu, hem Lübnan hem de Kanada vatandaşlığına sahip Cemal Hammud için Türkiye'de ikamet belgesi hazırladı ve karşılığında yüklü miktarda dolar aldı. Ayrıca sanık "Muhammed Ebu Cuud"un, Mossad görevlilerinin para transfer sitesi "Pioneer" üzerinden farklı dönemlerde 500 ile 16 bin dolar arasında değişen miktarlarda para transfer ettiği ve Mossad'ın internet üzerinden operasyon birimi adına çalıştığı ortaya çıktığı belirtildi.

Mahkeme, cuma günü Mossad adına Türkiye'de yaşayan yabancılar hakkında casusluk yaptıkları iddiasıyla aranan 46 kişiden salı günü yakalanan 34 sanıktan 15'inin tutuklanmasına karar verirken, 11 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 8 kişinin sınır dışı edilmesi için işlemler başlatıldı.