Sağlık 28.02.2016 06:31

Soğuk algınlığı ile savaş...

Gribe mi yakalandınız? İşte size evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz birkaç geleneksel tedavi yöntemi. Ne kadar etkili oldukları ise biraz da inanışa bağlı.
Soğuk algınlığı ile savaş...


Ayaklarınızı sıcak tutun!

Buz gibi ayaklar soğuk algınlığının genelde ilk işareti sayılıyor. Bu nedenle kalın çorap ve terlikler hemen hiçbir Alman'ın gardırobunda eksik olmaz. Avusturyalı yazar Liv Hambrett, "Almanlar Hakkında Bildiklerim” adlı kitabında "Almanlar çıplak ayak sevmiyor” diye yazıyor. Yünlü çoraplar, gerçekten virüslere karşı etkili mi yoksa sadece plasebo etkisi mi?



Terlemek önemli!

Almanlar hayatlarındaki sorunların çoğunu saunada çözüyor. Kurallarına uygun yapıldığında hem hamam hem de sıcak saunanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği savunuluyor. Sauna, ateşi olan hastalara önerilmiyor ama burun akıntısı ve soğuk algınlığına karşı bir mucize etkisi yarattığı belirtiliyor.



Sıcak mı sıcak

Vücudu sıcak tutmalı. Doktorlar, kas ağrısı ve mide sorunları çekenlere genelde sıcak su torbasının refakatinde yatakta bir gün dinlenmeyi öneriyor. Sıcaklık nedeniyle hızlanan dolaşımın şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına da iyi geldiği belirtilir. Ancak sıcak su torbasının ağzını sıkı sıkıya kapatmaya dikkat etmeli!



Bazıları acı sever

Zencefil gerek Ayurverda gerekse alternatif Çin tıbbında her zaman önemli bir role sahip. Acı zencefil kökünün genelde seyahat hastalıkları ve mide bulantısına iyi geldiği öne sürülür. Almanya’da ise taze zencefil çayı, en çok boğaz ağrısının dindirilmesi için kullanılır. Çay için ince dilimlenen zencefil kökünü kaynamış suda bir süre bekletmek yeterli.



Yediğin ne ise sen osun

Koreliler mayalanmış lahanadan oluşan geleneksel lezzetleri Kimchi’nin şifalı olduğuna inanıyor. Almanlar da geleneksel lahana turşularının (Sauerkraut) hastalıklara karşı direnci artırdığına. Vitamin C ve flavonoid bakımından zengin bu lezzetin virüslerle savaşmanın yanı sıra özellikle hazımsızlık sorununun çözümde de üstüne yoktur.



Şifalı otlar

Almanlar soğuk algınlığına karşı zencefil çayının yanı sıra ada çayı, kekik, nane ve daha bir dizi farklı bitkinin çayının da iyi geldiğine inanıyor. Bu bitkilerin tadı her kişiye hitap etmese de koltukta sıcak bir bardak çayın tadı bile hastalığa iyi gelebiliyor.