Ortadoğu Kaynak: Şarkul Evsat 07.08.2024 08:51

Sinvar'ın atanması İsrail'e güçlü bir mesaj

AFP'ye konuşan bir üst düzey Hamas yetkilisi, grubun Gazze komutanı Yahya Sinvar'ın bugün (Salı) İsmail Heniyye'nin yerine siyasi büro başkanı olarak atanmasının Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından 10 ay sonra İsrail'e "güçlü bir mesaj" olduğunu söyledi.
Sinvar'ın atanması İsrail'e güçlü bir mesaj

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, bu seçimin "işgale (Hamas'ın) direniş yolunda devam ettiğine dair güçlü bir mesaj gönderdiğini" söyledi. Bu gelişme Hamas'ın bugün hareketin siyasi büro başkanı İsmail Heniyye'nin yerine Yahya Sinvar'ı yeni siyasi lider olarak seçmesinin ardından geldi.

Hamas yaptığı açıklamada: "Hareket, şehit Komutan İsmail Heniyye'nin yerine (Allah rahmet eylesin), Komutan Yahya Sinvar'ın siyasi büro başkanı olarak seçildiğini duyurur" ifadesini kullandı.

Heniyye geçen hafta Tahran'da, İsrail'in sorumlu tutulduğu bir suikast sonucu öldürüldü. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre, hareket içinde ılımlı isimlerin ortaya çıkmasına rağmen Hamas, özellikle silahlı direniş yoluyla bir Filistin devletinin kurulması için tavizsiz mücadeleye bağlı kalmaya devam ediyor.

Şubat 2017'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas hareketinin başına seçilen Yahya Al-Sinvar, Hamas içindeki katı çizginin destekçisi olarak değerlendiriliyor.

61 yaşındaki Sinvar, 2011 yılında bir takas anlaşması ile serbest bırakılmadan önce, 23 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde doğdu ve ilk intifadanın başladığı yıl olan 1987 yılında kurulduğunda Hamas hareketine katıldı. Daha sonra “Hamas”a bağlı iç güvenlik servisi “el Mecd”i kurdu.

Kassam Tugayları'nın eski seçkin komutanı olan Sinvar, İsrail tarafından 7 Ekim saldırısının beyni olarak takip ediliyor ve ABD'nin "uluslararası teröristler" listesinde yer alıyor. Sinvar'ın hareketleri son derece gizlidir. Gazze'deki savaşın patlak vermesinden beri henüz halk arasında görülmedi.