Bilim ve Teknoloji 14.06.2016 06:30

Sakıncalı numaralar artık engellenebilecek

Apple Türkiye saatiyle WWDC'de (yazılım geliştirici etkinliğinde) dün akşam bombayı patlattı. Tüm dünyanın merakla beklediği gecede şirket bakın neler tanıttı neler?
Sakıncalı numaralar artık engellenebilecek
Apple'ın beklenen yeni işletim sistemi iOS 10 ilk kez yüzünü gösterdi. iOS 10 ile birlikte iPhone ve iPad'lere de birçok yeni özellik gelecek.

Kilit ekranı değişiyor. Yeni tasarımla birlikte bildirimler daha farklı bir ekranda görülecek. 3D touch teknolojisi artık kilit ekranındayken dahi kullanılabilecek.

iOS 10'un en önemli yeniliklerinden biri sesli komutları algılayan ve emirleri yerine getiren dijital asistan Siri ile ilgili. Siri, artık üçüncü parti uygulamalarla da çalışabiliyor. Yani Siri'nin kullanım alanı önümüzdeki dönemde epey yaygınlaşacak ve pek çok uygulamayı Siri ile yönetebileceğiz.

iOS 10'da dikkat çeken bir diğer önemli yenilik de fotoğraflarınızı ilgilendiriyor. Fotoğraf albümünüze el atan Apple, Memories (Anılar) adını verdiği özellik ile yüzleri tarıyor ve birbirine benzeyen fotoğrafları tek bir albüm içinde bir araya getiriyor.

Böylece örneğin bir etkinlikte çekilen görüntüler o etkinliğin adıyla oluşturulan bir albümün içinde yer alıyor. Bunu sistem otomatik olarak yapıyor. Bu şekilde fotoğraflar siz hiç uğraşmadan dizinlere ayrılmış oluyor.

Bu yüz tanıma sistemi aynı şekilde mekanlar için de kullanılıyor ve fotoğraflar çevredeki öğelere göre organize ediliyor.

Apple Music'e de çok önemli özellikler geliyor. Bunun en dikkat çekeni ise şarkı sözlerinin artık uygulama içinde yer alması.

Yani iPhone'da müzik dinlediğiniz sırada o şarkının sözlerini görmek için Google'a girmenize gerek yok; hemen çalan şarkının altında şarkı sözleri yer alacak!

Home Kit artık iOS ana ekranında yer alıyor. Akıllı ev sistemi için geliştirilen Home Kit ile evinizdeki akıllı tüm cihazları iPhone üzerinden kontrol edebileceksiniz.

Bilinmeyen numaraların kullanıcıları ne kadar rahatsız ettiği malum. Bunun farkında olan Apple, kullanıcıyı rahatsız edici (spam) numaraları analiz edip daha aranma sırasında bu numaranın sakıncalı olduğunu kullanıcıyla paylaşacak.

Emojiler de değişiyor. iOS 10 ile artık emojiler 3 kat daha büyük görünecek. Artık konuşmalarınızı iOS analiz edecek ve isterseniz otomatik olarak kelimelerin yerine emojiler yerleştirilecek.

iMessage'a da birçok yenilik geldi. Artık iMessage'ın da App Store'u var ve mağazaya girerek özel simgeler, sticker'lar satın alabileceksiniz.

iMessage ile karşı tarafa gizlenmiş mesaj gönderebileceksiniz. Bu mesajları açmak için üzerine dokunmanız yeterli olacak.

Digital Touch özelliği de yenilikler arasında. Mesaj gönderirken artık klavyeye bağımlı değilsiniz; el yazısını dokunmatik ekranı kullanarak girebilirsiniz.

iOS 10, 16GB kapasiteli yani düşük depolama birimine sahip iPhone kullananları sevindirecek bir özellik ile geliyor. iOS 10 ile artık uygulama önbellekleri silinebilecek. Böylelikle uygulama şişmesi sona erecek.