ABD Kaynak: VOA 28.07.2024 09:07

New York'ta en ölümcül altı ay

New York'ta kontrol edilemeyen suç oranları, silah şiddetine bağlı can kayıpları, kent metrosunda yaşanan saldırılar sorunlarına şimdi de trafik terörü eklendi. New York'ta 2024 yılının ilk altı ayında meydana gelen kazalarda 61'i yaya olmak üzere toplamda 127 kişi yaşamını yitirdi.
New York'ta en ölümcül altı ay

2024 yılının ilk altı ayında trafik kazalarında yaşanan can kaybı sayılarının son on yılda kaydedilen en yüksek rakamlar olduğu kaydedildi.

Transportation Alternatives kuruluşu tarafından yapılan son araştırmada, kentteki trafik kazalarında yaşamını yitiren yayaların sayısı geçtiğimiz yılın ilk altı ayına oranla yüzde 27 oranında artış gösterdi. 2024 yılınının ilk altı ayında rekor düzeyde artan yaya ölümlerinin suçlusu, New York Valisi Kathy Hochul ve New York Belediye Başkanı Eric Adams ilan edildi.

“Artan can kayıplarının nedeni uygulamalarıyla hayal kırıklığı yaratan yöneticiler”

Son on yıldır kentteki trafik kazalarının verilerini değerlendirip analiz eden araştırma kuruluşu Transportation Alternatives üst düzey yetkililerinden Elizabeth Adams, kentte artan ölümlerin üst düzey yöneticilerin hatalarından kaynaklandığı öne sürdü.

Adams, kentte belediyenin bir türlü başlatamadığı “ New York Sokaklar Planı” ile Vali Hochul’un Manhattan’ın bir bölümünde trafik sıkışıklığını engelleyecek paralı geçiş uygulamasını askıya almasını örnek gösterdi.

Kuruluşun Eş İcra Direktörü Adams, "Liderlerimiz New Yorkluları hayal kırıklığına uğratıyor. Belediye Başkanı Adams, NYC Sokaklar Planı’nın gereklerini yerine getirmeyerek sokaklarımızdaki ölümcüllüğün devam etmesine neden oluyor. Vali Hochul, Manhattan’da trafik sıkışıklığını önleyecek paralı geçiş uygulamasını iptal ederek New Yorkluları sıkışık ve tehlikeli caddeler arasında bıraktı. Son on yılın en ölümcül ilk altı ayını geçirdik. Şu anda, Manhattan’da trafik sıkışıklığını önleyecek paralı geçiş ve her mahallede güvenli sokak projelerinin temelinin atılmasına kadar kaydedilen ilerlemeyi kutluyor olmalıydık. Bunun yerine Belediye Başkanı Adams ve Vali Hochul, önlenebilir trafik şiddetine karşı kanıtlanmış çözümleri görmezden gelerek insanların hayatlarını riske atıyor" dedi.

“Trafik terörü New York’ta her 34 saatte bir can aldı”

Araştırmadaki son verilere göre, New York’ta trafik şiddeti 2024'ün ilk altı ayında 127 New Yorklunun ölümüne neden oldu. Ölümler 2018'e göre yüzde 46 oranında artış gösterdi. 2024'ün ilk iki çeyreğinde trafik şiddeti her 34 saatte bir veya haftada 5 kez bir New Yorklunun ölümüne neden oldu.

New Yorkluların kritik güvenlik altyapısı olmayan cadde ve sokaklarda meydana gelen trafik kazalarının kurbanı olduğu kaydedilen araştırmada, yaya ölümlerinin meydana geldiği kavşaklarda, özellikle gündüz saatlerinde yaya geçişleri için alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığı kaydedildi.

Bisiklet kullananların altyapının yetersiz kaldığı yerlerde meydana gelen kazalarda ölmeye devam ettiği, yüzde 83’ünün korumalı bisiklet altyapısı olmayan caddelerde, yüzde 66'sının ise hiçbir bisiklet sürme altyapısı olmayan cadde ve sokaklarda öldüğü vurgulandı.

Trafik kazalarındaki sürücü ölümlerinin en düşük can kayıplarının yaşandığı yıl olan 2018'e göre yüzde 65 arttığı belirtildi. Yaya güvenliği açısından en korkunç verilerin kentin beş ayrı bölgesinden biri olan Queens’den geldiği, bu bölgede yayalar için en güvenli yıl olan 2017'ye kıyasla 2024'ün ilk altı ayında iki katından daha fazla yayanın öldüğü belirtilerek, “Queens’te yaya ölümlerinin oranı diğer ölüm ortalamalarından yüzde 33 daha fazla” ifadesi kullanıldı.

New York’ta 2024'ün ilk iki çeyreğinde, SUV ve kamyonetlerin, sedan ve motosikletlere kıyasla iki kattan fazla yayanın ölüme neden olduğu, SUV'ler ve diğer büyük araçların 43 yaya, dokuz bisikletli ve iki araç sürücüsünün ölümüne neden olduğu belirtildi.

Araştırmanın tavsiyeler bölümünde New York Valisi Hochul ve Belediye Başkanı Adams’a, trafik kazalarında yaşanan can kayıplarının azalmasını sağlamaları için yeni önlemler almaları çağrısında bulunuldu. Vali Hochul’un iptal ettiği Manhattan’ın bazı bölgelerine paralı geçişle ilgili uygulamayı derhal başlatması, Başkan Adams’ın da New York Kenti Sokaklar Planı’nı geniş çaplı olarak uygulaması istendi.