Ortadoğu Kaynak: Sputnik 04.09.2024 11:23

"Netanyahu yalan söyledi, rehineleri getiremeyecek

Ulusal Birlik Partisi lideri Gantz, Başbakan Netanyahu'nun savaş boyunca rehine anlaşmalarının önüne geçtiği ve kendi siyasi bekası için endişelnediğini belirterek halka yalan söylediğini, rehineleri ise evlerine geri getiremeyeceğini dile getirdi.
"Netanyahu yalan söyledi, rehineleri getiremeyecek

Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru'ndaki askeri varlığını sürdürmenin neden Hamas ile bir rehine anlaşmasına varmaktan daha önemli olduğunu anlatırken halka yalan söylediğini vurguladı.

Televizyonda yayımlanan konuşmasında Gantz, şu cümleleri kaydetti:

Başbakan halkın gözünün içine baka baka gerçeği söylemedi: Rehineleri eve getiremeyeceğini, güney çıkışını gerçekten koruyamayacağını, kuzeyde yaşayanları evlerine geri döndüremeyeceğini, İran'ın nükleer silah elde etmesini engellemeyeceğini...

Gantz konuşmasında 'şaşırmadığını' zira savaş kabinesinde görev yaptığı dönemde Netanyahu'nun Kasım ayında bir hafta süren anlaşma da dahil olmak üzere rehine anlaşmalarında ilerleme sağlanmasına sürekli engel olduğunun altını çizdi.

Netanyahu'nun savaş planlamasını da eleştiren Gantz, İsrail Başbakanının 'tereddüt ettiğini' ve böylece savaşın Han Yunus'a ve daha sonra Refah'a doğru genişlemesini engellediğini dile getirdi.

Gantz açıklamasında ayrıca, "Tüm bunlar beni şaşırtmıyor zira Netanyahu siyasi olarak hayatta kalmaya odaklanmış durumda ve ABD ile stratejik bağlarımıza zarar veriyor" cümlesini kaydederek bedeli çok ağır olsa bile rehinelerin kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

Netanyahu'dan Gantz'a yanıt

Başbakanlık Ofisi'nden, Ulusal Birlik Partisi lideri Gantz'ın söz konusu eleştirilerine yanıt geldi.

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Hakikatler ortada. Gantz ve partisinin hükümetten ayrılmasından bu yana İsrail, Hamas'ın liderini ve Hizbullah'ın komutanını ortadan kaldırmış, Husilere saldırmış, Hamas'ı silahlandırdığı Philadelphi Koridorunu ele geçirmiş ve Hizbullah'a karşı önleyici bir saldırı gerçekleştirerek kötü niyetli planını bozmuş ve Celile'yi hedef alan binlerce roketi imha etmiştir.

Söz konusu açıklamada ayrıca, “Zafere ve rehinelerin geri dönüşüne katkıda bulunmayanların müdahale etmemesi iyi olur” cümlesine yer verildi.