Avrupa Kaynak: Independent 31.08.2024 07:54

İsveç istihbaratı: Rusya sabotaj peşinde

İsveç iç güvenlik teşkilatı Güvenlik Polisi (Säpo), Rusya'nın sabotaj düzenleme riskinin arttığını öne sürüyor.
İsveç istihbaratı: Rusya sabotaj peşinde

Säpo'nun basın danışmanı Karl Melin, İsveç'in kamu yayıncısı SVT'ye açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Säpo olarak bir süredir Rusya'nın risk alma isteğinin arttığına dair işaretler görüyoruz. Güvenliğimizi etkileyen operasyonlara yöneliyorlar. Propagandadan sabotaja kadar geniş kapsamlı bir operasyondan söz ediyoruz. Bu, İsveç'e ve Batı'ya yöneltilen bir tehdit.

Melin, İsveç'in Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle riskin arttığını savunarak, özellikle askeri tesislerin ve silah fabrikalarının Rusya tarafından hedef alınabileceğini ileri sürdü. 

Yetkili, Rusya'nın İsveç'e yönelik oluşturduğu tehdidi ciddiye aldıklarını ve buna uygun şekilde karşılık verdiklerini söyledi. 

Moskova'nın saldırılarına karşı casusluk faaliyetleriyle yanıt verildiği ve savunması zayıf kalan küçük işletmelere özel güvenlik eğitimleri sağlandığı bildiriliyor.

Yaklaşık 250 şirketin üyesi olduğu İsveç Güvenlik ve Savunma Sanayi Birliği'nden (SOFF) yapılan açıklamada, Rusya'nın casusluk faaliyetleriyle hassas bilgi toplamaya yönelik operasyonlarını daha agresif hale getirdiği savunuldu.

Kremlin'in kapsamlı bir dezenformason faaliyeti yürüttüğünü savunan İsveçli yetkililer, bunun yaklaşık 6 ay önce NATO'ya katılan İskandinav ülkesine duyulan güveni sarsma amacı taşıdığını iddia ediyor.

SOFF yetkilileri, savunma ve teknoloji alanındaki firmaların Rusya'nın casusluk faaliyetlerine karşı daha sıkı korunması gerektiğine de dikkat çekiyor. Kuruluşun genel sekreteri Robert Limmergard, şu ifadeleri kullanıyor: 

Bugünkü yasalar barış zamanı için yazılmıştı fakat biz ciddi bir dönemden geçiyoruz. Güvenlik koruması için denetim makamlarına daha fazla kaynak sağlanmasının yanı sıra yetkililer ve şirketler arasında tehditlere ilişkin daha fazla bilgi paylaşımı yapılması gerekli.

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian, İsveç Savunma Bakanlığı'nın yorum talebini reddettiğini aktarıyor.