Ortadoğu Kaynak: Şarkul Avsat 04.09.2024 17:26

"İsrail Philadelphia Koridoru'nun bazı bölümlerinden çekiliyor"

Beyaz Saray dün (salı), Başbakan Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in Mısır-Gazze Şeridi sınırı boyunca varlığını süresiz olarak sürdürmesi gerektiğini açıklamasından bir gün sonra, esir değişimi anlaşması için son önerilerinin İsrail ordusunun Philadelphia Koridoru boyunca yoğun nüfuslu bölgelerden çekilmesini içerdiğini duyurdu.
"İsrail Philadelphia Koridoru'nun bazı bölümlerinden çekiliyor"

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Anlaşmanın kendisi İsrail güçlerinin yoğun nüfuslu tüm bölgelerden çekilmesini içeriyor. Buna Philadelphia Koridoru ve çevresindeki bölgeler de dahil.”

Kirby, ‘bunun İsrail'in kabul ettiği bir teklif’ olduğunu belirtti.

Kirby, söz konusu teklifin ABD'nin altı haftalık anlaşmanın ilk aşamasında İsrail güçlerinin Philadelphia Koridoru boyunca daha az yoğun nüfuslu bölgelerde kalmasına izin vermeyi desteklediği anlamına gelip gelmediğini açıklamaktan kaçındı.

Ancak anlaşmanın ikinci aşaması İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini gerektiriyor ki Netanyahu'nun pazartesi günü yaptığı açıklamalar bu hükümle çelişiyor gibi görünüyor.

Netanyahu pazartesi gecesi yaptığı konuşmada, bu hamle İsrail ile Mısır arasında 1979 yılında imzalanan barış anlaşmasını ihlal edecek olsa bile Philadelphia Koridoru'ndan çekilmeyi reddetti. Netanyahu, “Gazze'ye bizim tarafımızdan bir toplu iğnenin girmemesini sağladık. Ancak onlar (Hamas), Philadelphia Koridoru ve Mısır aracılığıyla kendilerini silahlandırdılar” şeklinde konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı dün, Netanyahu'nun ‘Mısır'ın adını kullanarak İsrail kamuoyunun dikkatini dağıtmaya, ateşkes anlaşmasını engellemeye, esirleri ve tutukluları takas etmeye ve arabuluculuk çabalarını engellemeye çalıştığını’ söyledi.

Dün gazetecilerle bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin ‘Gazze Şeridi'nde İsrail varlığının devam etmesi olasılığı hakkında ne düşündüğünü çok net bir şekilde ortaya koyduğunu’ ifade ederek, “Biz buna karşıyız” dedi.

Miller ayrıca Kirby'nin İsrail'in Philadelphia Koridoru boyunca nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekilme anlaşmasına ilişkin yorumlarını yineleyerek, “Tüm tarafların anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini nasıl yerine getireceklerini sonuçlandırmak için daha fazla müzakere gerektiren bir dizi ayrıntı var” ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi ile Mısır arasında 14 kilometre uzunluğunda bir sınır şeridi olan ve 1979 yılında Kahire ile Tel Aviv arasında imzalanan anlaşma uyarınca tampon bölge olarak kabul edilen Philadelphia Koridoru, Gazze savaşının patlak vermesinden bu yana, özellikle de geçen Mayıs ayında Refah Sınır Kapısı’nın İsrail ordusu tarafından işgal edilmesinin ardından Kahire ile Tel Aviv arasında bir kriz noktası haline geldi.