Yaşam Kaynak: Independent 04.09.2024 17:30

Hong Kong'daki okullarda "Şi Cinping Düşüncesi" öğretilecek

Çin Devlet Başkanı'nın ideolojik doktrinine ilişkin yeni modülün öğretilmesi 512 ortaokulun tamamında zorunlu hale getirildi
Hong Kong'daki okullarda "Şi Cinping Düşüncesi" öğretilecek

Hong Kong'daki okullar bu hafta, bazı öğrencilere "Şi Cinping'in Sosyalizm Düşüncesi"nin öğretilmesini içeren yeni bir müfredat uygulamaya başladı.

Şehir yönetiminin yayımladığı müfredat kılavuzuna göre, üç yıllık orta öğretim öğrencilerine yönelik yeni modül, "ulus olma duygusunu, ülkeye duyulan sevgiyi ve ulusal kimlik duygusunu" geliştirmeyi amaçlıyor.

Ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit olarak algılanan ifade özgürlüğü ve demokrasi yanlısı aktivistlere karşı sert önlemler alan Komünist Parti'nin yarı özerk kentte artan etkisini yansıtan müfredat, kentte Çin yurtseverliğini teşvik etmeye yönelik daha kapsamlı bir değişimle uyumlu.

Çin Devlet Başkanı'nın doktrini, ilk kez 2022'de duyurulan Yurttaşlık, Ekonomi ve Toplum adlı yeni bir zorunlu derse dahil edildi. Genellikle 14-15 yaşlarındaki üçüncü sınıf öğrencileri, Şi Cinping Düşüncesi'ni "ülkenin siyasi yapısı ve uluslararası ilişkilere katılımı" konulu bir modülde görecek.

Ayrıca Çin'in Asya, Avrupa ve Afrika arasında bağlantı ve ticareti artırmayı amaçlayan küresel altyapı ve ekonomik kalkınma stratejisine karşılık gelen "Kuşak ve Yol Girişimi'nin ülkeye getirdiği fırsatlar ve zorluklar" hakkında bilgi edinecekler.

Öğretmenlerin her biri 40 dakikalık 12 dersi, yeni modüle ayırması tavsiye ediliyor.

Bazı okullar yeni dersin pilot programlarına 2023'te başlamış olsa da 512 ortaokulun tamamı, 2 Eylül 2024'ten itibaren müfredatın tamamını uygulamaya başladı.

Hedef, "öğrencilerin bilgili ve sorumlu yurttaşlar olmasını sağlamak" ve bu amaçla "okullar erken yaşlardan itibaren öğrencilerin küresel bakış açısını geliştirmeli".

Kılavuzda, "İlköğretim düzeyinde, öğrenciler ilgi duydukları ve dikkate değer bazı uluslararası meseleler hakkında bilgi sahibi olur ve çeşitli konular aracılığıyla insanlığın ortak kaygıları olan bazı küresel sorunları anlar" deniyor.

Bu değişiklik, Çin hükümetinin okul eğitiminde reform yapmaya yönelik daha geniş kapsamlı planının bir parçası.

Eğitim bürosu, 2025 itibarıyla ilköğretim öğrencileri için genel çalışmalar programlarını yeni bir müfredatla değiştirmeyi hedeflediğini duyurmuştu. Bu müfredat ulusal güvenlik, afyon savaşı, Vietnam ve Hindistan'la savaşlar ve Japonya'nın istilası gibi konuları da içerecek.

"Yeni Bir Dönem için Çin Karakteristikleriyle Şi Cinping'in Sosyalizm Düşüncesi", 2017'de Çin lideri tarafından tanıtılmış, 19. Ulusal Kongre'de Çin Komünist Partisi'nin anayasasına eklenmişti.

Çin anakarasındaki okulların müfredatınaysa 2021'de dahil edilmişti.