Yaşam Kaynak: Independent 03.09.2024 15:14

Hayvanat bahçesinin altında 2 bin yıllık mezarlar bulundu

Mezarların tutarlı bir aralık düzeni izlemesi, bu alanın geçmişte iyi organize edilmiş bir mezarlık olarak kullanıldığını gösteriyor
Hayvanat bahçesinin altında 2 bin yıllık mezarlar bulundu

Arkeologlar, Çin'in güneydoğudaki Guangdong eyaletinde bir hayvanat bahçesinde, farklı tarihi çağlara ait 150'ye yakın mezar keşfetti.

Çin'in Xinhua Haber Ajansı, ilk kez Nisan ila Temmuz 2024'te keşfedilen mezarların 2 bin 100 yıldan daha geniş bir tarihi aralığa yayıldığını bildirdi.

4 mezar MÖ 206'yla MS 220 arasındaki Han Hanedanı'na, 8 mezar MS 265'ten 589'a süren Kin ve Güney Hanedanlarına ve 15 mezar yeri de MS 618'le 907 arasındaki Tang Hanedanı'na ait.

120'den fazla mezarsa MS 1368'le MS 1911 arasında Çin'e hükmeden Ming ve Çing Hanedanlarına ait.

 

mezar-i

Han Hanedanı'ndan İmparator Wu'nun Maoling Anıt Mezarı

Araştırmacılar, modern Çin'in ilk yıllarını oluşturan daha yakın tarihli Çin Cumhuriyeti (1912-1949) döneminden de 48 mezar taşı ortaya çıkardı.

Mezarların çoğunun, özellikle de Ming ve Çing çağlarından kalanların, tutarlı bir aralık düzeni izlemesi tüm alanın iyi organize edilmiş ve planlanmış bir mezarlığın parçası olduğuna işaret ediyor.

Birden fazla çağda kullanılan düzenli mezar yerleri, insanların geçmişine dair önemli kayıtlar oluşturuyor.

Dünyanın farklı yerlerinde bu tür mezarlıklarda kazı yapan araştırmacılar, diğer arkeolojik alanlarla karşılaştırıldığında maddi kültürün burada çok daha iyi korunduğunu tespit etti.

Örneğin, son kazı alanında yaklaşık 1300 metrekarelik bir bölgede 200'e yakın çömlek parçasının yanı sıra porselen, bronz, yeşim taşı ve boncuk süslemeler keşfedildi.  

Bu eserler, Çin'in yıllar içinde sosyal, siyasi, ekonomik ve ideolojik yöneliminde yaşanmış değişimlere dair önemli bilgiler açığa çıkarabilir.

Kazılar, hayvanat bahçesinin 1956'daki inşaatından bu yana devam ediyor ve araştırmacılar kazı alanında yaklaşık 30 konumda 500'e yakın kadim mezar keşfetti.

Halihazırda en önemli bulgular arasında, neredeyse hiç zarar görmemiş 10 metre uzunluğunda bir Doğu Kin Hanedanı (MS 317-420) mezarı yer alıyor ve araştırmacılar o dönemden bugüne, en büyük ve en iyi korunmuş mezarın bu olduğunu söylüyor.

Güney Hanedanlarına ait biraz daha küçük bir mezar, henüz kimliği belirlenmemiş bir çiftin ortak mezar yeri olarak dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, son kazıda çıkarılan mezarlarının "daha sıkı bir dağılım" izlediği için diğerlerinden ayrıştığını söylüyor.

Önemli keşifler arasında neredeyse hiç zarar görmemiş bir Doğu Kin Hanedanı mezarı ve Güney Hanedanlarına ait iyi korunmuş bir mezar yer alıyor.

Araştırmacılar, bu keşfin Kin ve Güney Hanedanlarında inşaat teknolojilerinin daha iyi anlaşılmasının önünü açabileceğini umuyor.

Bilim insanları, son kazıda keşfedilen iki önemli mezarın daha detaylı çalışılmasının Guangzhou'da Altı Hanedan dönemindeki mezar şekilleri, aşamaları ve cenaze törenleriyle ilgili geleneklerin ortaya çıkarılmasını sağlayabileceğini ifade ediyor.