ABD Kaynak: Independent 16.08.2024 11:35

Harris, Trump'ın memleketi Florida'da farkı kapatıyor

Kamala Harris, son yıllarda Cumhuriyetçilere desteğin öncü kalelerinden olan ve gıptayla bakılan Florida eyaletindeki şansını artırıyor olabilir.
Harris, Trump'ın memleketi Florida'da farkı kapatıyor

USA Today, Suffolk Üniversitesi ve WSVN-TV, 500 olası seçmenle 11 Ağustos'a kadar süren bir anket gerçekleştirdi.

Trump, ankette Harris'in 5 puan önünde yer alıyor, Demokrat adaya destek yüzde 42'yken Cumhuriyetçi adayı destekleyenlerin oranı yüzde 47.

Florida anketleri Trump'ın liderliğinin zayıflayabileceğine işaret ediyor

Son anketler, Florida'da Harris'i yüzde 42'de, Trump'ı ise 5 puan önde gösteriyor.

 

kamala-1

Trump hâlâ net bir şekilde önde olsa da bu, ABD Başkanı Joe Biden'ın Demokrat Parti adaylığından çekilmesinden bu yana Florida'da yapılan diğer tüm büyük anketlere göre bir gelişme.

21 Temmuz'dan itibaren önceki anketlerde Trump, Harris'e karşı 6 ila 8 puan önde görünüyordu.

Anket, Florida'daki bağımsız seçmenlerin ilginç bir şekilde Harris'e yöneldiğine işaret ediyor, Harris ülke genelinde olduğundan daha iyi bir konumla Trump'ın 7 puan önünde yer alıyor.

Fakat bağımsız oylar, 2020 seçimlerinde de görüldüğü üzere Florida'yı kazanmak için yeterli değil.

 

kamala-2

Trump 2020 seçimlerinde Florida'da yüzde 3,3'le kazanmıştı

Son başkanlık seçiminde Biden, Florida'daki bağımsız seçmenlerde 11 puan önde olduğu halde Trump yüzde 3,3'le kazanmıştı.

Florida geçmişte bir salıncak eyalet olarak kabul edilse de artık durum farklı ve halihazırda eyalette kayıtlı Cumhuriyetçilerin sayısı Demokratlardan 1 milyon daha fazla. Floridalılar 1980'lerden beri çoğunlukla, Bill Clinton (1996) ve Barack Obama (2008 ve 2012) istisnaları dışında, Cumhuriyetçilere oy veriyor.  

Açık sözlü Cumhuriyetçi Ron DeSantis, 2022'de Florida'daki valilik seçimlerini Demokrat Charlie Christ'ın yüzde 40 oy oranına karşı yüzde 59,4'le, açık ara farkla kazanmıştı.

Florida aynı zamanda, Palm Beach'teki meşhur Mar-a-Lago konutunda yaşayan ve eyalette sık sık miting düzenleyen Trump'ın kişisel favorilerinden biri.

Harris, Trump'ın liderliğini zayıflatma yolunda ilerlese de büyük oranda kırmızı olan eyalet henüz maviye dönmedi.