Ortadoğu Kaynak: Şarkul Avsat 07.08.2024 08:44 Güncelleme: 07.08.2024 08:51

Hamas, Heniyye'nin yerine Sinvar'ı seçti

Tel Aviv, Hamas hiyerarşisinin tepesine 'en tehlikeli adamın' getirilmesini takip ediyor
Hamas, Heniyye'nin yerine Sinvar'ı seçti

Hamas Hareketi, İsrail tarafından İran'ın başkenti Tahran'da öldürülen İsmail Heniyye'nin yerine Gazze Şeridi'ndeki lideri Yahya Sinvar'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak seçildiğini duyurdu.

Hamas Hareketi tarafından dün akşam yazılı olarak yapılan kısa açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İslami Direniş Hareketi Hamas, şehit lider İsmail Heniyye'nin yerine, hareketin Siyasi Büro Başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ı seçtiğini ilan ediyor.”

İsrail tarafından Gazze Şeridi'nde kuşatma altında tutulan ve peşine düşülen Sinvar'ın, Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak seçilmesi İsrail için sürpriz oldu. Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, “Bu İsrail'e bir meydan okuma mesajıdır. Eğer onu tehlikeli, eli kanlı, terörist ve öldürülmesi gereken biri olarak görüyorlarsa, işte kendi elleriyle öldürdükleri esnek diplomat şehit Heniyye'nin yerine şimdi Sinvar geçiyor” dediler. Hamas içindeki istişareler hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, meseleyi Gazze’nin çözdüğünü belirterek, “Bu hem İsrail'e hem de İsrail dışındakilere bir meydan okuma mesajıdır. Mevcut aşamada pusula Sinvar ve Gazze'dir” şeklinde konuştu.

sinvar-1

Yahya Sinvar Hamas'ın yeni lideri oldu

Karar Filistinlileri şaşırttı

Karar Filistinlileri şaşırtırken Sinvar'ın Hamas Siyasi Büro Başkanlığına seçildiği haberi İsrail'in gündemine bomba gibi düştü. İsrail basını, Heniyye’nin yerine ‘en tehlikeli adamın’ seçildiğini ve sonrasında Gazze'den nasıl roketler atıldığını yazdı. Yedioth Ahronoth gazetesi yazarı, İsrailli analist Avi Issacharoff, “Hamas kendisine liderlik etmesi için en tehlikeli adamı seçti. İsmail Heniyye'nin öldürülmesinin ardından 7 Ekim katliamının faillerinden biri olan Sinvar, resmen örgütün en güçlü adamı haline geldi. Hamas’ın 50 üyeli Şura Konseyi'nin kararı Sinvar'a duyulan güvenin ve Hamas'ın Gazze Şeridi'nde iktidarda kalmasını sağlamanın bir ifadesiydi” değerlendirmesinde bulundu.

Gazze, geçtiğimiz birkaç yıl içinde Hamas içinde önemli bir güç olarak ortaya çıktı. İran ve Lübnan’daki Hizbullah Hareketi’ne yakın olan Sinvar tarafından temsil edilen askeri hareketi ön plana çıkardı. Hamas, Gazze Şeridi'nde şimdiye kadarki en kötü durumunu yaşarken, güç Gazze'nin elinde kalmaya devam etti.

sinvar-2

Halid Meşal

Meşal görevi reddetti

Heniyye'nin öldürülmesinden sonra yerine geçmesi beklenen isimler arasında Halid Meşal, Musa Ebu Merzuk, Halil el-Hayya ve Ebu Ömer Hasan gibi isimler öne çıktı. Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, istişarelerde bölge ile ilişkilerin de dikkate alındığını söylediler. Kaynaklara göre Meşal görevi reddetti. Sinvar ise şu an İsrail'in en çok aradığı adamı ve 7 Ekim'de mevcut savaşın başlamasından bu yana Sinvar’ın peşinde.