ABD Kaynak: Independent 06.09.2024 08:40 Güncelleme: 06.09.2024 21:44

Georgia saldırganının babası da cinayet suçlamasıyla tutuklandı

54 yaşındaki Colin Gray, 4 kez kasıtsız adam öldürme, iki kez ikinci derece cinayet ve 8 kez çocuklara eziyet etmekle suçlanıyor
Georgia saldırganının babası da cinayet suçlamasıyla tutuklandı

Kolluk kuvvetlerinin perşembe akşamı yaptığı açıklamaya göre, ABD'nin Georgia eyaletinde bir okuldaki silahlı saldırının zanlısı Colt Gray'in babası Colin Gray tutuklandı.

Georgia Soruşturma Bürosu'na (GBI) göre 54 yaşındaki babaya 4 kez kasıtsız adam öldürme, iki kez ikinci derece cinayet ve 8 kez de çocuklara eziyet etmekle suçları isnat edildi.

GBI Direktörü Chris Hosey bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Bu suçlamalar, oğlu Colt'un silah bulundurmasına bilerek izin vermesinden kaynaklanıyor" dedi.

Colin Gray'in Aralık 2023'te oğluna tatil hediyesi olarak yüksek güçlü, AR 15 tarzı bir tüfek satın aldığı bildirildi. Satın alma işlemi, federal ve yerel yetkililerin bir okulda silahlı saldırı düzenlemeye yönelik çevrimiçi tehditleri araştırmasından ve babayla oğlun evlerinde kolluk kuvvetleri tarafından sorgulanmasından birkaç ay sonra gerçekleşti.

Çarşamba günü Apalachee Lisesi'nde 4 kişi öldürülmüş, 9 kişi de yaralanmıştı. Öğretmenler Richard Aspinwall ve Christina Irimie'yle 14 yaşındaki öğrenciler Mason Schermerhorn ve Christian Angulo saldırıda hayatını kaybetmişti.

14 yaşındaki Colt Gray cinayetle suçlanıyor ve silahlı saldırılar nedeniyle yetişkin olarak yargılanacak.

Mayıs 2023'te FBI, Discord uygulamasında bir okul saldırısıyla ilgili çevrimiçi tehditler hakkında bir ihbar almıştı. Tehditlerin izini Georgia'ya kadar sürmüş ve bilgileri Gray ailesiyle görüşen Jackson County Şerif Bürosu'na iletmişti.

Colin Gray dedektiflere evde av silahları bulundurduğunu ancak oğlunun bunlara denetimsiz erişimi olmadığını söylemişti. Çocuksa internette tehditler savurduğunu reddetmişti.

The Independent'ın elde ettiği polis raporuna göre, "Colt, birilerinin kendisini bir okulu vurmakla tehdit etmekle suçlamasından duyduğu endişeyi dile getirdi ve şaka yollu bile olsa asla böyle bir şey söylemeyeceğini belirtti."

Colt Gray ayrıca şerif yardımcılarına "Discord kullanmayı bıraktığını çünkü çok fazla kişinin hesabını hacklemeye devam ettiğini ve birilerinin bilgilerini kötü amaçlarla kullanmasından korktuğunu" söylemişti.

CNN tarafından elde edilen görüşme kaydına göre, görüşme sırasında bir şerif yardımcısı 2023 soruşturmasının riskleri hakkında açıkça düşünmüş ve çevrimiçi tehditlerin gerçek bir silahlı saldırıya dönüşmesine dair "Tanrı korusun" demiş.

Habere göre Colt Gray'in Discord sayfası üzerinde yapılan incelemede, hesabı sildiğini söyledikten sonra açtığı ve "Newton, Conn.'daki Sandy Hook İlkokulu saldırısının faili Adam Lanza'ya atıfta bulunarak Lanza adını heceleyen" Rusça bir kullanıcı adı kullandığı görüldü.

FBI'a göre polis yerel okulları bilgilendirmişti ancak o sırada gözaltı için olası bir neden bulunamamıştı.

Polis sorgusu sırasında Gray'in anne ve babası boşanma aşamasındaydı ve 14 yaşındaki çocuk, babasıyla kalırken annesi diğer iki çocuğun velayetini almıştı.

İlçe şerifinin bürosuna göre Colin Gray, Barrow County Gözaltı Merkezi'nde tutulacak.

 

colt-i

14 yaşındaki silahlı saldırı zanlısı Colt Gray'in 5 Eylül'de yayımlanan sabıka fotoğrafı. Babası Colin Gray, kasıtsız adam öldürme ve ikinci derece cinayet suçlamalarıyla perşembe günü tutuklandı.

Giffords Silah Şiddetini Önleme Hukuk Merkezi'ne göre Georgia'da federal ve eyalet ateşli silahlar yasası kapsamında tüfek sahibi olmak için asgari bir yaş şartı yok. Ancak bireylerin tüfek satın alabilmesi için 18 yaşından büyük olması gerekiyor.

Lisede kullanıldığı iddia edilen askeri tarz AR tüfeği, Donald Trump'a yönelik son suikast girişimi de dahil ülke çapında silahlı saldırılarda kullanılan yüksek güçlü bir silah. Bu saldırı tüfeği, 2012'den bu yana en ölümcül 17 toplu silahlı saldırının tahminen 10'unda kullanıldı.

Colin Gray'e suç isnat edilmesinin, Michigan'daki okul saldırganı Ethan Crumbley'in ebeveynlerine yönelik suçlamaların ardından, ABD tarihinde reşit olmayan bir kişinin gerçekleştirildiği iddia edilen bir toplu katliamla bağlantılı olarak bir ebeveynin suçlandığı ikinci olay olduğuna inanılıyor.