Ekonomi 20.09.2024 07:34

FED'in faiz indirimleri seçimler açısından ne anlama geliyor?

Donald Trump mutlu olmayacak ancak Kamala Harris, borçlular, tüketiciler ve yatırımcılarla birlikte bu haftaki karardan faydalanabilir
FED'in faiz indirimleri seçimler açısından ne anlama geliyor?

Sonunda, ABD Federal Rezervi ve başkanı Jerome Powell, iş ve finans dünyasının beklediği ana ulaştı. Faiz oranlarını %0,25 değil, %0,5 oranında düşürme kararı, endüstri ve para piyasalarının iki yıllık stres ve kargaşadan sonra rahat bir nefes almasını sağlıyor.

Faiz oranları, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından hızla yükselen enflasyonu düşürme amacıyla yaklaşık 25 yılın en yüksek seviyelerine çıkarılmıştı. Bu durum, petrol ve metal fiyatları, bankalar, borsalar, gayrimenkul ve teknoloji şirketleri başta olmak üzere dünya çapındaki ekonomileri ağır bir şekilde etkilemişti.

Kasım ayındaki seçimleri hedefleyen eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Powell'ın kararından pek memnun olmayacaktır; zira bu karar Demokrat aday Kamala Harris'in temsil ettiği mevcut yönetimi güçlendiriyor.

Anketler, bu kararın şu anda Başkan Yardımcısı olan Harris'in popülaritesini etkileyip etkilemeyeceğini ve nasıl etkileyeceğini gösterecek. Ipsos ve ABC News tarafından yakın zamanda yapılan bir anket , seçmenlerin %46'sının ekonomi konusunda Trump'a güvendiğini, Harris içinse bu oranın yalnızca %39 olduğunu gösterdi.

Fed'in bağımsızlığından

5 Kasım oylamasına sadece birkaç hafta kala Harris'in iyi bir ekonomik habere ihtiyacı vardı ve Powell'ın senatör olarak yeniden atanmasına karşı çıkmasına rağmen bu zamanında gelen parasal ve finansal destek için minnettar olacak. Ayrıca, Powell tarafından yakın zamanda özetlenen bilgeliğiyle parasal politikaları belirleme ve bunlara uymada merkez bankasının bağımsızlığını desteklediği için ABD Başkanı Joe Biden'a da teşekkür edecek.

Faiz oranlarının yüzde 0,25 yerine yüzde 0,5 oranında düşürülmesi kararı, iki yıllık stres ve çalkantıdan sonra sanayi ve para piyasalarının rahat bir nefes almasını sağladı.

"Bunun nedeni, zamanla insanların merkez bankasını doğrudan siyasi kontrolden soyutlamanın, para politikasının halkın genel çıkarları yerine siyasi liderlere hizmet edecek şekilde manipüle edilmesini engellediğini fark etmeleridir" dedi.

Fed'in gevşeme döngüsüne keskin bir başlangıç yapmasının yatırımcıların güvenini geri getirip getirmeyeceği belirsiz. Bazıları Trump başkanlığından endişeli ve Fed'in kararının ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak ons başına 2.592 doların biraz üzerine çıkan altına sığındı, ABD altın vadeli işlemleri ise %0,2 artarak 2.598 doların biraz üzerine çıktı.

Bu arada, iki yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi %3,6'ya düştü ve 10 yıllık tahvillerin getirisi %3,68'e geriledi. Petrolde, Kasım ayı Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 73,65 dolara düşerken, Ekim ayı ABD ham petrol vadeli işlemleri 70,91 dolara düştü. Daha önce, Lübnan'da yüzlerce cihaz patladıktan sonra petrol fiyatları yükseldi. İsrail'in Hizbullah'ın üst düzey isimlerinin iletişimlerini hedeflemesiyle, piyasalar bir tırmanış olasılığını fiyatlamaya başladı.

Yumuşak bir inişin pilotluğu

Fed'in faiz oranlarında yarım puanlık indirimi, Mart 2022'den bu yana on kez üst üste faiz artırımı yapılmasının ardından geldi. Neredeyse herkes faiz indirimi zamanının geldiğini hissetti ve 12 bölgesel Fed bankası başkanı 11'e 1 oy vererek faiz oranını %5,25-5,50'den %4,75-5,00'e düşürdü.

Bazı para politikası yapıcıları, referans faiz oranının bu yılın sonuna kadar yarım puan daha düşürüleceğine, 2025'te tam bir yüzde puanı, ardından 2026'da bir yarım puan daha düşürüleceğine ve nihayetinde %2,75-3,00 civarında sabitleneceğine inanıyor. Bu, çok övülen "yumuşak iniş"i temsil edecektir.

fed-1

New York Borsası'ndaki yatırımcılar

Bu haftanın kararı sadece Harris için değil, borç alanlar, şirketler ve yatırımcılar için de bir rahatlama olmalı. Ayrıca, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin sonucuna ve bunun ardından gelen etkiye bağlı olarak ABD'de bir durgunluğun önlenmesine veya en azından geciktirilmesine yardımcı olacaktır.

İstikrarlı parasal genişleme ve daha düşük borçlanma maliyetleri, işgücü piyasalarının ve işlerin istikrarı konusundaki artan endişelere bir yanıt teşkil edecektir.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) gibi muadillerinin yanında Fed ihtiyatlı olarak görüldü, ancak tüm merkez bankaları enflasyonu yeniden ateşleyebilecek gizli risklere karşı temkinli. Powell verilerin arkasında durdu ve Ağustos başında olduğu gibi anlık piyasa paniklerinin üstünde durdu. Ayrıca diğer merkez bankalarının faiz indirimlerinin etkisine karşı duyarsız göründü. Fed'in faiz indiriminden birkaç saat sonra, İngiltere enflasyon seviyelerinin %2,2'de sabit kaldığı haberinin ardından BoE faiz oranlarını %5'te bıraktı.

Enflasyona iki göz

ABD'deki enflasyon iki yıl önce %7'den fazlayken %2,5'e düştü. Bu, Fed'in %2 hedefine yakın. Fed'in para politikası komitesi, "enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandığını ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma risklerinin neredeyse dengeli olduğunu tahmin ettiğini" söyledi.

Enflasyondaki keskin düşüş ve sürekli yüksek faiz oranları, gelecekteki kesintilerin zamanlaması ve ölçeği konusunda şüphe uyandırmış olurdu. Société Générale'den Kenneth Brooks, "Bunun nasıl bir döngü olacağını henüz bilmiyoruz," dedi. "1995'teki gibi mi olacak, sadece 75 baz puanlık bir indirim mi, yoksa 500 baz puanlık bir kesintinin olduğu 2007-08 gibi mi olacak?"

ABD ekonomisi 1994 yılında büyük bir durgunluktan çıkmanın eşiğine gelmiş, faiz oranlarında sert artışlar yaşanmış, ayrıca 2007-08 yıllarında borç ve ipotek krizleri ülkeyi bir başka ciddi durgunluğa sürüklemişti.

fed-2

Konut ipotek oranları, 18 Eylül 2024'te Los Angeles, Kaliforniya'daki Federal Rezerv faiz oranları açıklamasından kısa bir süre önce bir emlak ofisinin dışında ilan edildi.

Bu nedenle, Fed'in kademeli faiz indirim sürecinin ilk adımı olan kararının, umulduğu kadar çabuk istenen etkiyi yaratmayabileceği ve ABD'nin tam kapsamlı bir resesyona girmesini engelleyemeyebileceği yönünde endişeler bulunuyor.

Bazı yatırımcılar beklerken, diğerleri faiz indiriminin çok geç geldiğini düşünüyor. Ancak Fed'in kararının genel ekonomik iklime olan güvenini yansıttığına şüphe yok. Bu, yatırımcılara bir destek sağlamalı.

Kesinti, bir yandan piyasaları canlandıran, diğer yandan istikrarlı ve rahat bir ortam oluşturan olumlu bir şok yaratmayı amaçlıyor. Ancak Fed'in kararının gerçek etkisi henüz görülmedi.

Benzer şekilde, bir sonraki Beyaz Saray sakini henüz belirlenmedi. Kim olursa olsun, bu haftaki kesintiye rağmen bir durgunluğa başkanlık edebilir. Bu, birçok kişi için ilgi çekici olacaktır, çünkü eski özdeyişin -ABD ekonomisi hapşırırsa, dünyanın geri kalanı nezle olur- şimdilik geçerliliğini koruduğu düşünüldüğünde.