ABD Kaynak: VOA 08.09.2024 13:45

CIA ve MI6 Başkanlarından ortak ateşkes çağrısı

ABD ve İngiltere'nin istihbarat başkanları basına nadiren yaptıkları ortak açıklamada Gazze'de ateşkes için "durmadan çalıştıklarını" belirtti.
CIA ve MI6 Başkanlarından ortak ateşkes çağrısı

CIA Başkanı William Burns ve MI6 Başkanı Richard Moore kurumlarının itidal ve gerilimin düşürülmesine yönelik güçlü çaba için istihbarat kanallarını kullandıklarını söyledi.

Financial Times için kaleme alınan görüş yazısında iki istihbarat kurumu lideri, İsrail-Hamas savaşında ateşkesin, “Filistinli sivillerin yaşadığı dehşete düşüren can kaybına son verebileceği ve 11 aydır cehennem gibi bir esareti yaşayan rehineleri eve geri getirebileceğini“ yazdı.

CIA Başkanı William Burns ateşkes ve rehineler konusunda anlaşmaya varılmasına yönelik süreçte doğrudan yer almış ve Ağustos ayında Mısır’a giderek yüksey düzeyli görüşmeler için temaslarda bulunmuştu.

Şu ana kadar anlaşmaya varılmış değil ancak ABD’li yetkililer anlaşmanın yakın olduğunu belirtiyor. ABD Başkanı Joe Biden en son yaptığı açıklamada birkaç konunun çözüm beklediğini söylerken; İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu süreçte bir açılım olduğuna ilişkin haberlerin doğru olmadığını savunmuştu.

ABD ve İngiltere İsrail’in sadık müttefikleri olmakla birlikt Londra Pazartesi günü uluslararası hukuku ihlal etme riski olduğu gerekçesiyle İsrail’e bazı silahların ihracatını askıya alarak Washington’dan farklı bir duruş sergilemişti.

"Ayrıntılı ateşkes teklifi önümüzde günlerde sunulacak"

CIA Başkanı William Burns daha ayrıntılı bir ateşkes teklifinin önümüzdeki günlerde sunulacağını söyledi.

Bunun bir siyasi iarede meselesi olduğunu söyleyen Burns her iki tarafta liderlerin "bazı zor seçimler yapılması ve zor tavizler verilmesinin zamanının geldiğini anlamalarını umduğunu" belirtti.

CIA Başkanı Burns, “Diğer arabulucularla birlikte bunun üzerinde mümkün olduğu kadar çok çalışmaya devam edeceğiz çünkü ateşkesin sağlanması ve rehinelerin serbest kalmasının iyi bir alternatifi yok.” dedi.

Burns, “Yapılması gereken onca çalışmaya ragmen bunun en nihayetinde bir siyasi irade meselesi olduğunu unutmamalıyız. Her iki taraftaki liderlerin artık yeter diyerek, bazı zor seçimler yapmanın ve zor tavizler vermenin zamanının geldiğini kabul etmeye hazır olup olmadığı meselesi. Her iki tarafta liderlerin bu kararı vermesini umuyorum çünkü kaybedilecek çok şey var.” ifadelerini kullandı.

İki istihbarat yöneticisinden Ukrayna konusunda kararlılık mesajı

Burns ve Moore iddialı bir Rusya ve her zamankinden daha güçlü bir Çin ve uluslararası terörizm tehdidi dahil benzeri görülmemiş bir dizi tehdit karşısında trans-Atlantik ilişkinin gücünü vurguladı.

ABD ve İngiltere istihbarat başkanlarının kaleme aldığı makale, iki ismin yazdığı ilk ortak görüş yazısı.

İki istihbarat yöneticisi Cumartesi günü Londra’da birlikte yine Financial Times’ın düzenlediği bir etkinliğe katılarak iki ülke arasında istihbarat ortaklığının önemini vurguladı.

İki yönetici gizlilik özelliği taşıyan alanlarında yeni bir açıklık çağına işaret ederek CIA ve MI6’nın Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden önce buna ilişkin istihbaratın gizliliğinin kaldırıldığını hatırlattı; “Uluslararası toplumu uyarabildik böylece hep birlikte Ukrayna’nın savunmasına katılabildik” dedi.

Burns ve Moore Ukrayna’yı destekleme konusunda sonuna kadar aynı yolda ilerlemenin hayati önem taşıdığının da altını çizdi.