Ortadoğu 07.09.2024 02:36

Arafat zehirlendi; onu kurtarmak için panzehiri bulmaya çalıştık

Filistin Kurtuluş Örgütü yetkilisi Faruk el-Kaddumi'nin Arafat'ın son günlerine ilişkin açıklamalarını ve Filistin liderinin neden suikasta uğradığına inandığını ayrıntılarıyla anlatan özel tutanaklara ulaştı
Arafat zehirlendi; onu kurtarmak için panzehiri bulmaya çalıştık

Filistin Kurtuluş Örgütü Siyasi Departmanı başkanı Faruk el-Kaddumi ile PLO lideri Yaser Arafat arasındaki ilişki karmaşık olarak nitelendirilebilir. Şimdi, bu çalkantılı ama dayanıklı ittifakın içinden gelen ifşaatlar, Arafat'ın nasıl öldüğünü ve o sırada ona en yakın olanların onu nasıl kurtarmaya çalıştığını ortaya koyuyor.

Burada, Al Majalla, Arafat'ın ani ölümünün ardından neler yaşandığını ve en uzun süredir birlikte olduğu liderlerden birinin bu habere nasıl tepki verdiğini açıklıyor. Arafat'ın tıbbi tedavi için Fransa'ya tahliye edilmeden önce Ramallah'taki karargahında hastalandıktan sonra öldüğü Kasım 2004 olaylarına dair ayrıntılı bir bakış açısı sunuyoruz.

Arafat ve el-Kaddumi, Kahire'deki bazı hayati ve biçimlendirici yıllarda yakın bir dostluk yaşadılar. 1950'lerde Fetih'i kurmada ortak oldular ve 1960'larda meşrulaştırmaya yardımcı oldular. Ancak daha sonra çeşitli konularda siyasi anlaşmazlıklar ortaya çıktı - en önemlisi Filistin'e barış getirmeye çalışan 1990'ların ortalarındaki Oslo Anlaşmaları konusunda. Ancak, iki adam arasındaki anlaşmazlıklar hiçbir zaman ihanet seviyesine veya sert suçlamaların kamuoyunda paylaşılmasına yükselmedi.

Arafat'ın ölümü, iki Filistin liderinin şiddetle karşı çıktığı Oslo Anlaşmaları'nın üzerinden yaklaşık 11 yıl geçmesinden sonra, barış anlaşmasına rağmen hâlâ kuşatma altında olan şehri terk etmesiyle gerçekleşti.

El-Kaddumi, Arafat'tan yaklaşık 20 yıl sonra ve Ürdün ile Filistin Kurtuluş Örgütü'nün savaştığı 1970 Kara Eylül'ünden 50 yıl sonra geçen ay Amman'da öldü. Bu, Arafat ve El-Kaddumi'nin hikayesinin başladığı çalkantılı on yıldır. Her iki adam da, iki tarafın çatıştığı o kader ayında, 1970'te hapse atılmıştı.

El-Kaddumi, Kasım 1974'te Rabat'ta düzenlenen Arap Zirvesi'nde Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak PLO'yu tanıyan bildiriyi hazırlamada önemli bir rol oynamıştı. PLO'nun politbüro başkanı olarak, Filistin davasının gayrı resmi dışişleri bakanı unvanını kazandı. Ve Arafat, Arap dünyasında davanın sembol ismi olarak biliniyordu.

arafat

Statüleri, oldukça nüfuzlu ortak arkadaşları olduğu anlamına geliyordu. Bu müttefiklerden biri olan, 1960'ların sonlarında PLO'yu tanıştırdıkları Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır, serbest bırakılmalarını sağlamak için Ürdün Kralı Hüseyin'e bir subay gönderdi.

El-Kaddumi, 1982'de İsrail'in Lübnan'ın başkentini kuşatarak Arafat'ı kovmayı amaçladığı işgale kadar kaldığı Beyrut'a yöneldi. İki adam meşhur bir şekilde Beyrut'tan ayrıldığında, el-Kaddumi başlangıçta Tunus yerine Suriye'ye gitmek istedi ve her iki lider de 1983'te orada sona erdi.