Edebiyat 05.05.2014 15:49

112' hikayeleri kitap haline getiriliyor

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, 112 KMM'nin hayat kurtardamadaki önemine işaret ederek, bu merkezin çağrı merkezine gelen telefonla hastanın öyküsünün alınmasından, olay yerine en kısa sürede ulaşabilecek ekibin ayarlanmasına, hastanenin belirlenmesine kadar önemli bir sorumluluğa sahip olduğunu söyledi.
112' hikayeleri kitap haline getiriliyor

112 KKM'ye çağrının ulaşmasından itibaren ilgili yere ulaşıncaya kadar birçok çarpıcı olayla karşılaşıldığını dile getiren Tontuş, bu süreçte hem komuta kontrol merkezi hem sağlık görevlilerinin ilginç hikayelerinin derlenerek kitap haline getirildiğini anlattı.

Tonkuş, bin 972 çalışandan çağrı merkezine gelen hikayeler, olay yerinde karşılaşılan durumlar, hasta ve hasta yakınıyla kurulan iletişimi içeren öyküler dinlendiğini anlatarak, 2 bin 500 farklı hikayenin, olayı yaşayanların anlatımıyla kayıt altına alındığını söyledi.

112 KKM'ye gelen tüm aramaların kayıt altında olduğunu ancak çalışmada bu kayıtların kullanılmadığını vurgulayan Tonkuş, "Çünkü, yasa kararı olmadıkça bu kayıtları hiç kimse bir kez daha dinleyemez. Biz, çalışanların ifadelerinden olayları kaleme aldık" diye konuştu.

"Alo 112'nin numarasını hatırlayamıyorum sen arar mısın"

112 KKM'ye gelen yardım çağtelefonlardan örnekler veren Tontuş, "Dedem sıkıntıda, yetişin çağrısı üzerine olay yerine ulaşan ekibimiz, dedenin herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığını, çıktığı ağaçtan inemediğini görüyor" diye konuştu.

Tonkuş, 112 çalışanının mesai dışında başından geçen bir olayı da şöyle anlattı:

"Arkadaşımız, bir pazar kahvaltısı sırasında birlike oturdukları ailelerden birinin çocuğununyüksekçe bir yerden düştüğünü görüyor. Çocuğun annesi olay yerine koştururkenarkadaşımıza panik halinde 'Alo 112'nin telefon numarasını hatırlayamıyorum, sen arar mısın' diye bağırıyor. Aslında bildiği numarayı çevirmesi gerektiği algılayamayan vatandaşın durumu, acil gelişen olaylarda insanların düşünme ve reaksiyon yeteneklerinin ne boyutta kaybolduğunun bir örneği olmaktadır. Bu durum 112 çalışanlarının iletişimde yaşadıkları sorun içinde bir örnek oluşturmaktadır."

Kayıt altına alınan 2 bin 500 hikayenin 100'er tanesinin yer aldığı 5 kitap hazırlandığını bildiren Tontuş, "İlk kitabı, 19 Mayıs'ta dağıtmayı düşünüyoruz. Bu birimlerde çalışan arkadaşlarımızın, çalışırken ne gibi zorluklarla çalıştıklarını, sıkıntılarını, hatta kimi zaman ölüm tehdidi altında işlerini yapmaya çalıştıklarını göstererek, toplumda farkındalığı artırmak ve görev bilinçlerini göstermek istiyoruz" dedi.