radyobir
radyobir

Potansiyel rüşvetçi devlet memuru olamıyacak

Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı devlet memurlarının rÜşvetcilik konusundaki tavrını test etmeyi öneriyor. Daha 2015-te devlet memurluğuna alınacak kişi, kişisel özelliklerini, bu arada dürüst olup olmadığını belli edebilen uzman tarafından test edilecek.

04 Aralık 2014 12:25 | Kategori: Dünya

Rusya Calışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı rüşvetçilikle savaşa katkıda bulunmak niyetindedir. İnsanın devletin hesabına servet yapmaya eğilimi gibi kişisel özellikler sahibi olduğunu, bir devlet örgütüne işe daha alınmadan önce meydana çıkarmak öneriliyor. Bunun için Medeni devlet hizmetlerinin gelişme program tasarısı, 2015-2018 yıllarında devlet memurluğuna adaylar olan kişilere psikolojik testler edilmesini öngörüyor.
"Rüşvetçilikle savaş komitesi” adlı bölgelerarası toplumsal örgüt yönetim kurulu üyesi İrina Rukina, memur adayı test edilirken ahlaksal özelliklerinin belirlenmesine öncelik verilmeli,dedi ve şöyle konuştu:
Bence,insanın ahlaksal esası olan özelliklerinin belirlenmesi gerekir. Yüksek ahlak prensiplerine bağlı olan kişinin üye olacağı ekip üzerine olumsuz etkisi olmayacak. Böyle olmayan birinin ise dahil olacağı ekip üzerine olumsuz etki yaparak işe zarar vermesi olasıdır. Bundan başka insanın içinde bulunacağı ortama ve çalışma arkadaşlarıyla müdürünün kendisine karşı taleplerine bağlı olan şeyler çok.
Günümüzde Rusya’da devlet memurlarının yalan makinası aracılığıyla test edilmesi mümkün . Devlet memuru, resmi işlerde kayırma karşılığında büyük para ya da mülkiyet alıp almadığı, kriminal çevrelerle ilişkilerde bulunup bulunmadığı, uyuşturucu ya da aklollü içki aldığından görevini gerektiği gibi yapamadığı gibi şeylerin olup olmadığı sorularına "evet ya da hayır "yanııt vermeli. Ancak devlet memurunun görevini kötüye kullandığı meydana çıkarıldıktan sonra yalan makinası aracılığıyla test edilmesi olumlu sonuçları verir. Pratik Psikoloji Merkezi müdürü akademisyen Sergey Klüçnikov, psikologun insanla görüşüp konuşurken saklı huylarını belli edebildiğini kaydetti ve şöyle devam etti:
Bence, insanın iyi sicili, rüşvetçilik olaylarına karışmış olmaması, sadece kendi hayrına değil, kamu yararına çalışmaya hazır olması, işe kimi almak kimi ise almamak kararı alınırken göze alınması gereken etkenlerdir. Poligraf sadece yalanın fizyolojik belirtilerini kaydediyor.Bunun için test etmenin sadece bir yönüdür.
İnsan işe alınırken, kişisel özelliklerini belli etmek için test edilmesi yoluyla rüşvetçiliği önleme önerisi ilgi çekicidir,ama hayata geçirilmesi zor. Çünkü testlerin geliştirilmesine ve test etmenin sonuçlarını gerektiği gibi değerlendirebilecek uzmanların yetiştirilmesine bağlı.
Rusya’da rüşvetçilikle mücadele programı gereğince devlet memurlarının kendi ve ailesi üyelerinin gelirlerini ve harcamaları üstüne bilgi vermeleri gerekir. Devlet siparişlerine ilişkin yeni federal kanun kabul edildi . Rüşvetçilik için daha ağır administratif ceza ile hapis cezasının uygulanmasına başlandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI